Wouter Hoeffnagel - 24 juni 2024

AIVD brengt mogelijke risico's bij migratie SIDN naar AWS in kaart

De AIVD gaat mogelijke risico's verbonden aan de aangekondigde verhuizing van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) naar Amazon Web Services (AWS) onderzoeken. De verhuizing is nog geen voldongen feit, benadrukt demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

AIVD brengt mogelijke risico's bij migratie SIDN naar AWS in kaart image

SIDN kondigde in januari aan zijn complete ICT-omgeving inclusief domeinregistratieplatform te willen verhuizen naar AWS. De verhuizing neemt naar verwachting twee jaar in beslag. SIDN meldde toen te verwachten dat begin 2026 de migratie zou zijn afgerond. De aankondiging leiden tot ophef en diverse onderzoeken. In een brief aan de Tweede Kamer geeft demissionair minister Adriaansens nu een update over de stand van zaken. De minister meldt onder meer dat door SIDN een externe partij is ingeschakeld voor het uitvoeren van een Data Protection Impact Assessment (DPIA), terwijl ook een Data Transfer Impact Assessment (DTIA). De AIVD is daarnaast gevraagd een risicoanalyse uit te voeren voor de beoogde verhuizing.

Minister Adriaansens benadrukt dat de verhuizing dan ook nog geen voldongen feit is. Zij hoopt dat de genoemde acties na de zomer zijn afgerond, waarbij meer duidelijkheid moet ontstaan over eventuele vervolgstappen.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024