Redactie - 25 juni 2024

Data opent deuren voor OT-security!

Op donderdagavond 23 mei kwamen vooraanstaande IT-beslissers uit de overheid en C-level executives van toonaangevende IT-bedrijven samen in de elegante ambiance van Sociëteit De Witte. Deze bijeenkomst, gekenmerkt door inspirerende keynotes, diepgaande discussies en waardevolle netwerkmogelijkheden, bood een perfect podium voor innovatieve gedachtenleiders. Een van de prominente aanwezigen was Bert Willemsen, CEO van aXite Security Tools, een Nederlands bedrijf dat zich richt op de beveiliging van operationele technologie (OT).

Data opent deuren voor OT-security! image

aXite Security Tools is vooral bekend vanwege de AX-BOX Gatekeeper, een geautomatiseerd beveiligingssysteem dat gebruikmaakt van AI om onder andere bagagesystemen op luchthavens te beveiligen. Dit systeem wordt wereldwijd op luchthavens ingezet, waaronder Schiphol, en heeft erkenning gekregen van belangrijke instanties zoals de Transportation Security Administration (TSA) in de Verenigde Staten. De ontwikkeling van dit systeem werd ingegeven door de toenemende zorgen over de kwetsbaarheden in de beveiliging van low level control systems (LLCS) op onder andere luchthavens, die risico's met zich meebrachten voor het functioneren van het bagage-afhandelingssysteem.

"Toen Schiphol zich bewust werd van de mogelijke kwetsbaarheden in hun beveiliging van LLCS, hebben ze ons benaderd," zegt Bert Willemsen. "We ontwikkelden de AX-BOX Gatekeeper, een systeem dat geïntegreerd kan worden met operationele systemen op luchthavens om de beveiliging te verbeteren. Het systeem maakt gebruik van geavanceerde detectie- en analysesoftware om ervoor te zorgen dat bagage efficiënt en veilig wordt afgehandeld."



Van IT- en OT-security naar data-innovatie


Het afgelopen jaar heeft aXite Security Tools een strategische verschuiving ondergaan, waarbij de focus nu expliciet ligt op operationele technologie met een sterke nadruk op data-integriteit. Daarnaast bedient het bedrijf nu ook andere industrieën op het gebied van OT-security. Willemsen legt uit: "Organisaties kunnen de beste OT-security realiseren door zich te concentreren op drie kerngebieden: asset protectie, data protectie en availablity prediction. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar het beschermen van fysieke en digitale assets, maar ook naar het garanderen van de integriteit van data en het voorspellen van de beschikbaarheid van operationele systemen."

De integratie van IT- en OT-systemen biedt organisaties de mogelijkheid om efficiënter en effectiever te reageren op cyberdreigingen. Willemsen benadrukt: "Door IT- en OT-systemen te integreren, kunnen organisaties beter samenwerken en informatie delen. Dit resulteert in een snellere detectie en respons op cyberdreigingen, wat de impact van incidenten vermindert en de downtime van operationele systemen minimaliseert."

Daarnaast leidt de samensmelting van IT en OT tot een overvloed aan nieuwe data, die diepgaand inzicht vereist om beide domeinen goed te beveiligen. Volgens Willemsen doen veel bedrijven dit al, maar vergeten ze dat ze veel meer kunnen met de nieuwe data die dit oplevert. De samensmelting van IT en OT biedt niet alleen een betere beveiliging voor operationele technologie, maar opent ook de deur naar innovatie door middel van data. Door gebruik te maken van geavanceerde beveiligingsoplossingen, gebaseerd op data-analyse en machine learning, kunnen organisaties anomalieën en potentiële dreigingen in hun OT-systemen detecteren nog voordat deze schade kunnen veroorzaken. "Dit stelt hen in staat om snel te reageren en passende maatregelen te nemen om de impact van aanvallen te minimaliseren," zegt Willemsen.

Vanwege de focus op data-integriteit werkt aXite Security Tools nauw samen met DTACT, Willemsen vervolgt: "Samen met DTACT werken we aan geavanceerde dataverwerkingstechnieken om innovaties te ontwikkelen die de integriteit en veiligheid van OT-systemen nog beter waarborgen. De groeiende afhankelijkheid van geautomatiseerde systemen en data-analyse vergroot de impact van foutieve of gemanipuleerde data, waardoor de behoefte aan betrouwbare en nauwkeurige gegevens nog nooit zo groot is geweest. Door onze expertises te combineren kunnen we effectiever anticiperen op en reageren op het snel evoluerende dreigingslandschap in OT-omgevingen, en zo onze klanten nog krachtigere security- en data-oplossingen bieden."

Ter afsluiting benadrukt Willemsen dat de samensmelting van IT en OT biedt niet alleen een betere security voor operationele technologie, maar ook de deur opent naar innovatie door middel van data. Willemsen: "Door gebruik te maken van geavanceerde security-oplossingen, gebaseerd op data-analyse en machine learning, kunnen organisaties snel reageren op dreigingen en waardevolle inzichten verkrijgen voor hun bedrijfsvoering,. Dit maakt hen flexibeler, veerkrachtiger en wendbaarder in een veranderende markt en stimuleert hun groei."

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024