Witold Kepinski - 29 juni 2024

Axelera AI haalt 68 miljoen dollar Series B-financiering op

Axelera AI, een Nederlandse everancier van speciaal gebouwde AI-hardwarev ersnellingstechnologie voor generatieve AI en computer vision inference, kondigt de succesvolle afsluiting aan van een overtekende Series B-financieringsronde van 68 miljoen dollar, waarmee het totale opgehaalde bedrag op 120 miljoen dollar komt.

Axelera AI haalt 68 miljoen dollar Series B-financiering op image

In slechts drie jaar heeft Axelera AI een team van wereldklasse van 180+ werknemers opgebouwd (waaronder 55+ PhD's met meer dan 40.000 citaties), zijn Metis AI-platform gelanceerd dat een 3-5x toename in efficiëntie en prestaties behaalt en inzicht heeft in een sterke zakelijke pijplijn van meer dan 100 miljoen dollar. Dit succes heeft diverse, wereldwijde financiering aangetrokken van durfkapitaal, staatsinvesteringsfondsen en pensioenfondsen, aldus Axelera AI.

De Serie B-financieringsronde van Axelera AI is Europa's grootste overtekende Serie B-financieringsronde in de halfgeleiderindustrie. Het wordt ondersteund door grote institutionele investeerders, waaronder Invest-NL Deep Tech Fund, het European Innovation Council Fund, Innovation Industries Strategic Partners Fund (gesteund door de Nederlandse Pensioenfondsen PMT en PME, beheerd door MN ) en Samsung Catalyst Fund, samen met bestaande investeerders. Verve Ventures , Innovation Industries, Fractionelera en het Italiaanse staatsfonds CDP Venture Capital SGR. Het nieuwe kapitaal komt bovenop eerder opgehaalde fondsen, waaronder het innovatiekrediet van RVO, en aandeleninvesteringen van Bitfury, CDP Venture Capital, Federal Holding and Investment Company of Belgium (SFPIM), imec, imec.xpand en Innovation Industries.

Bedrijven omarmen nieuwe en innovatieve manieren om computervisie en generatieve AI-mogelijkheden in bedrijfsmodellen te integreren. Uitdagingen in verband met energieverbruik, kosten, beperkt aanbod en schaalbaarheid belemmeren echter het ware potentieel van AI. Axelera AI pakt deze uitdagingen in de sector aan door een oplossing te bieden die ongeëvenaarde prestaties en efficiëntie levert. Met dit nieuwe kapitaal kan Axelera AI zijn veelgevraagde AI-inferentieoplossingen uitbreiden op basis van zijn eigen Digital In-Memory Computing en RISC-V-technologie.

Robots & Drones

De groeistrategie van Axelera AI richt zich ook op kansen in nieuwe regio's en marktsectoren. De Series B-financiering stimuleert de wereldwijde expansie van Axelera AI met een focus op groeimogelijkheden in Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten. Daarnaast faciliteert het kapitaal expansie in belangrijke verticale markten zoals automotive, digitale gezondheidszorg, Industrie 4.0, retail, robots & drones, bewaking en meer. De financiering stelt Axelera AI ook in staat om zijn toekomstige productaanbod uit te breiden van de edge tot het datacenter om tegemoet te komen aan de groeiende computerbehoeften voor generatieve AI, grote taalmodellen en grote multimodale modellen. Deze marktuitbreiding omvat high-performance computing door het ontwerpen van zeer efficiënte, krachtige en prijsconcurrerende AI-versnellers om toekomstige exa-scale en peta-scale HPC-centra van stroom te voorzien.

"Het valt niet te ontkennen dat de AI-industrie het potentieel heeft om een ​​veelvoud aan sectoren te transformeren", aldus Fabrizio Del Maffeo, medeoprichter en CEO van Axelera AI. "Om de waarde van AI echt te benutten, hebben organisaties echter een oplossing nodig die hoge prestaties en efficiëntie levert en tegelijkertijd de kosten in evenwicht houdt. Deze financiering ondersteunt onze missie om toegang tot kunstmatige intelligentie te democratiseren, van de edge tot de cloud. Door onze productlijnen uit te breiden buiten de edge computing-markt, kunnen we de uitdagingen van de industrie op het gebied van AI-inferentie aanpakken en huidige en toekomstige AI-verwerkingsbehoeften ondersteunen met onze schaalbare, bewezen technologie."

IDC voorspelt dat de IT-infrastructuur voor AI-halfgeleiders tegen het einde van 2027 rond 193 miljard dollar zal bedragen. Om aan deze marktvraag te voldoen, zal het Metis AI-platform van Axelera AI, de krachtigste, meest kosteneffectieve en energiezuinige AI-verwerkingseenheid voor inferentie in de sector, in de tweede helft van 2024 volledig in productie zijn.

Computing

“We zijn erg enthousiast om Axelera AI te ondersteunen bij hun Series B-financiering. Het bedrijf introduceert een zeer innovatieve aanpak voor hoogwaardige AI-versnelling aan de edge, door Digital In-Memory Computing te implementeren”, zegt Marco Chisari, hoofd van het Samsung Semiconductor Innovation Center en Executive Vice President van Samsung Electronics. “De architectuur van Axelera AI minimaliseert de gegevensbeweging tussen geheugen- en computerelementen, met als doel de uitdaging van de “Memory Wall” te overwinnen. Het belooft ook een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik, een cruciaal kenmerk voor AI-toepassingen aan de edge en daarbuiten.”

"De Series B-financieringsronde van Axelera AI, met steun van durfkapitaal, staats- en pensioenfondsen, onderstreept het record van het bedrijf in het leveren van branchebepalende oplossingen voor klanten om te voldoen aan de groeiende vraag naar generatieve AI en computer vision", aldus Inder Singh, bestuurslid van Axelera AI en voormalig CFO van Arm. "Met deze nieuwe financiering kan Axelera AI haar productaanbod blijven uitbouwen en uitbreiden naar extra markten, in lijn met de vooruitgang van de markt voor GenAI."

De combinatie van de ervaren Raad van Bestuur van Axelera AI, het uitvoerend leiderschapsteam en deze Serie B-investering positioneert Axelera AI om voort te bouwen op zijn vroege klantenmomentum en de behoeften van AI-innovators in verticale markten verder te ondersteunen. Axelera AI-klanten gebruiken momenteel het Metis AI-platform binnen hun geavanceerde producten om het unieke aanbod dat zij naar hun respectievelijke markten brengen te differentiëren.

Axelera AI verzendt momenteel evaluatiekits. Aanvullende details zijn te vinden op www.axelera.ai/metis-evaluation-kit.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024