Wouter Hoeffnagel - 04 juli 2024

PA Consulting optimaliseert lifecycle kosten luchtvaartmotoren met nieuwe service

PA Consulting introduceert Optima. Deze nieuwe service verbetert de totale kosten van vliegtuigmotoren over hun gehele levensduur. De dienst is door PA Consulting ontwikkeld in samenwerking met leverancier van softwareoplossingen die besluitvorming ondersteunen DecisionBrain en speler in assetbeheer voor de luchtvaart TGIS Aviation.

PA Consulting optimaliseert lifecycle kosten luchtvaartmotoren met nieuwe service image

Optima maakt gebruik van geavanceerde optimalisatietechnologie. Deze technologie brengt strategieën voor vlootbeheer, contractering en uitfasering beter met elkaar in balans. Miljarden onderhoudscombinaties, operationele scenario's en contractuele randvoorwaarden worden gecombineerd tot een uitgebreide analyse om de optimale uitkomst te bepalen.

Optima ondersteunt luchtvaartmaatschappijen op drie punten:

  • Optimalisatie van onderhoud: door de planning van motoronderhoud te verbeteren, wordt de levensduur van motoronderdelen gemaximaliseerd, terwijl onderbenutting van reserveonderdelen wordt voorkomen.
  • Minimalisering van kosten bij lease-teruggave: Optima stelt onderhoudsplannen op op basis van de voorwaarden voor financiële compensatie en lease-teruggave van elke individuele motor, wat leidt tot lagere teruggavekosten aan het einde van de leaseperiode.
  • Meer mogelijkheden aan het einde van de levensduur: door onder meer het motorgebruik op modulair en LLP-niveau te plannen, zorgen luchtvaartmaatschappijen ervoor dat alle motoren van hun vloot volledig worden benut. Bovendien helpt Optima om motoren met een hoog potentieel voor wederverkoop te identificeren.

Eerste besparingen gerealiseerd

De eerste trajecten met luchtvaartmaatschappijen hebben al totale besparingen van meer dan 500 miljoen euro geïdentificeerd. Eén Europese luchtvaartmaatschappij bracht 200 miljoen euro aan besparingen in kaart.

Jeroen Dubel, Partner Transport bij PA Consulting: "Optima levert efficiencyvoordelen voor luchtvaartmaatschappijen die anders bijna onmogelijk te herkennen zijn. Het toont de impact die de combinatie van technologie, strategisch denken en diepgaande branche-expertise biedt. Optima maakt gebruik van PA's decennialange ervaring op het gebied van engineering en finance binnen luchtvaartmaatschappijen, gecombineerd met de nieuwste algoritmes."

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024