Wouter Hoeffnagel - 03 juli 2024

Internetconsultatie van de Cyberbeveiligingswet is afgerond

De internetconsultatie van de Cyberbeveiligingswet is gesloten. De consultatieperiode liep van 21 mei 2024 tot 2 juli 2024.

Internetconsultatie van de Cyberbeveiligingswet is afgerond image

Het wetsvoorstel is de omzetting van de Europese Network and Information Security Directive (NIS2) richtlijn naar nationale wetgeving. Deze richtlijn heeft als doel om de digitale en economische weerbaarheid te versterken tegen toenemende dreigingen. Om een zo groot mogelijke groep te betrekken bij de totstandkoming van de wetgeving, konden burgers, bedrijven en instellingen suggesties doen via internetconsultatie.nl voor de verbetering van de wet- en regelgeving. Er zijn 111 openbare reacties op de consultatie.

Wetsvoorstellen aanpassen of aanvullen

Na het sluiten van de consultatie wordt beoordeeld of en hoe de wetsvoorstellen moeten worden aangepast en of de toelichtingen op de wetsvoorstellen moeten worden aangevuld. Nadat dit is gebeurd, volgt via de ministerraad, de aanvraag bij de Afdeling advisering van de Raad van State voor haar advies op de wetsvoorstellen. Daarna volgt de parlementaire behandeling van de wetsvoorstellen.

Ondertussen werken de betrokken ministeries ook aan de algemene maatregelen van bestuur ter uitwerking van de Cyberbeveiligingswet en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten. Bij de totstandkoming van die algemene maatregelen van bestuur zullen onder meer de reacties op de wetsvoorstellen, die via de internetconsultatie zijn binnengekomen, worden betrokken.

Digitale en economische weerbaarheid versterken

De Cyberbeveiligingswet is de nationale wetgeving die voortkomt uit de Europese Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn). Dit wetsvoorstel heeft als doel om de digitale en economische weerbaarheid te versterken tegen toenemende dreigingen. De wet zal gelden voor bedrijven en organisaties die in bepaalde 'kritieke' sectoren actief zijn en een bepaalde omvang hebben. De Cyberbeveiligingswet vervangt de Wbni.

De Cyberbeveiligingswet is de opvolger van de zogeheten Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) en bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van de Wbni. Allereerst is het aantal sectoren en dus ook het aantal organisaties dat onder de wet zal vallen, uitgebreid. Verder bevat het wetsvoorstel regels op het gebied van zorgplicht (cyberbeveiligingsmaatregelen), meldplicht (het melden van incidenten), en toezicht op naleving.

Benieuwd of jouw bedrijf aan deze nieuwe wet moet voldoen? Doe de snelle checks op Voor wie geldt de NIS2? of doorloop NIS2-Zelfevaluatietool om erachter te komen.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024