Wouter Hoeffnagel - 04 juli 2024

ASML mag uitbreidingsplannen van Raad van State voorzetten

Chipmachinefabrikant ASML mag zijn uitbreiding in de buurt van een woonwijk in Veldhoven doorzetten. Omwonenden verzetten zich tegen de plannen vanwege hun zorgen omtrent geluidsoverlast, lichthinder en beperking van hun uitzicht. Hun beroep is door de Raad van State echter ongegrond verklaard.

ASML mag uitbreidingsplannen van Raad van State voorzetten image

ASML wil tussen de Kempenbaan in Veldhoven en de snelweg A67 een aantal cleanrooms bouwen. In deze ruimtes worden stofdeeltjes uit de lucht gefilterd, zodat veilig nieuwe chipmachines gebouwd kunnen worden. De gemeente Veldhoven ging eind 2022 al akkoord met twee bestemmingsplannen voor de uitbreiding.

Vijf meter onder het maaiveld bouwen

Twee bewoners stapten echter naar de rechter. Zij stellen zich onder meer zorgen te maken over de impact van de plannen op hun leefomgeving. Voor de rechter pleitten zij ervoor dat de nieuwbouw vijf meter onder het maaiveld en daarmee deels ondergrond zou worden geplaatst. Met als doel dat het gebouw minder hoog zou worden.

De Raad van State oordeelt echter dat dit gezien het bedrijfsproces van ASML niet mogelijk worden. Het wijst daarbij op de noodzaak onverwachte bewegingen van de machine te voorkomen deze gestabiliseerd en verpakt worden. Eerder is het vervoeren van de machine uit een gebouw met een hellingsbaan niet mogelijk.

'Geluidsoverlast blijft binnen de perken'

De bewoners maken zich ook zorgen om eventuele geluidshinder. De Raad van State oordeelt echter dat dit binnen de perken blijft, en wijst daarbij ook op het lawaai van verkeer op de Kempenbaan en A67.

Meer informatie is hier beschikbaar. 

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024