Martijn Kregting - 04 juli 2024

Gartner: veranderende markt IT-outsourcing levert service providers kansen en uitdagingen op

Het onderwerp duurzaamheid bepaalt steeds meer mede de beslissingen van de CIO als het gaat om de richting die digitalisering opgaat en waar in IT geïnvesteerd wordt. “Dit leidt onder meer tot een groeiende cloud-adoptie, wat gemiddeld energie-efficiënter is dan legacy- en on prem systemen", zo stelde Gartner-analist Irada Veliyeva in een recent interview met Dutch IT Leaders. "Zo kunnen CIO’s de impact van IT op de CO2-footprint van hun organisatie beperken.”

Gartner: veranderende markt IT-outsourcing levert service providers kansen en uitdagingen op image

Deze focus op duurzaamheid biedt IT-service providers kansen in een steeds complexere IT-outsourcingmarkt. Ook het mondiale gebrek aan IT-talent vormt een kans voor deze service providers, meent Veliyeva. “Met de toename van IT-bestedingen komen er meer mogelijkheden om de productiviteit van IT’ers te verbeteren.” Om hier goed op in te spelen, moeten service providers zich echter wel in een groeiend aantal zaken bekwamen, zoals het faciliteren van automation op basis van gen-AI.

Niet alles oplossen

Bovendien: technologie kan niet alles oplossen en de IT-bestedingen groeien niet snel genoeg om de gewenste mate van automation en efficiencyverbetering mogelijk te maken, merkt de Gartner-analist. “In 2023 zag je dan ook dat de externe IT-bestedingen sterker groeiden dan de interne bestedingen. De reden? CIO’s leunen steeds meer op de expertise van IT service providers in plaats van zelf deel te nemen aan de ‘oorlog om IT-talent’. Er zal zo een nieuwe balans ontstaan, maar dit gaat jaren duren.”

Het gebrek aan IT-talent is aan de andere kant wel een kans om automation te stimuleren, meent mede-Gartner-analist D.D. Mishra. "Je kunt niet voor alles mensen inzetten, en dat zie je terug in een verschuiving van mens naar technologie op gebieden zoals monitoring en updating. Misschien kun je ook de efficiency van creativiteit verbeteren met gen-AI, maar dat blijft voor nu iets menselijks.”

Organisatorische veranderingen

De bovengenoemde ontwikkelingen leiden ook tot steeds ingrijpender organisatorische veranderingen. Mishra schetst er een paar. Zo ziet hij een toename van crowd sourcing, waarbij organisaties steeds meer decentraal opereren. “Her en der zie je al ‘grenzeloze organisaties’ ontstaan in plaats van brick & mortar-bedrijven, met een bijpassende IT-omgeving. De afgelopen jaren hebben de meeste organisaties in meer of mindere mate geleerd zo te opereren. Dat helpt ook om IT-talent meer optimaal in te zetten: opnieuw: more with less.”

Iets dat nog niet echt plaats heeft gevonden, is het ontstaan van ‘autonomous business’, als opvolger van de digital business. Wat je hier volgens Mishra ziet, is dat het merendeel van de IT autonoom geregeld wordt. “Gartner heeft voorspeld in zijn Future Labs dat op dit gebied tussen 2025 en 2040 een grote versnelling zal plaatsvinden. Denk aan autonome winkels zonder personeel, fabrieken zonder medewerkers aan de productielijn. Alles wordt autonoom geregeld, mede door de inzet van gen AI-toepassingen.”

Disruptieve impact

Dit zal een enorme en disruptieve impact hebben op de werkgelegenheid: mensen zullen hun talenten op hele andere manieren in kunnen zetten, voorziet Gartner. “Je ziet nu al dat veel IT service providers hun IT-talenten aan het herscholen zijn”, licht Mishra toe. “Maar het zal zeker voor hen en ook voor elke CIO een nieuwe en uitdagende worsteling worden, voordat het het ‘nieuwe normaal’ wordt.”

Het interview met Gartner-analisten Irada Veliyeva en D.D. Mishra gemist? Lees het hier terug

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
Copaco BN + BW 23-09 tm 06-10-2024