Anne van den Berg - 17 juli 2024

PQR en Bechtle tillen certificeringen naar hoger niveau

“Certificeringen bewijzen dat je kennis en expertise in huis hebt”, vertelt Loes Lageveen. Voor kleinere IT-organisaties kan het lastig zijn om certificeringen goed te organiseren, maar PQR is als onderdeel van Bechtle inmiddels zo gegroeid dat toegewijde experts kwaliteitsmanagement naar een hoger niveau tillen. Belangrijk want: “Klanten kijken absoluut naar certificeringen.”

PQR en Bechtle tillen certificeringen naar hoger niveau image

Certificeringen zijn voor IT-organisaties misschien niet het meest sexy onderwerp, maar wél onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan certificeringen van partners om enerzijds een bepaalde expertstatus in technologie aan te tonen en anderzijds te laten zien hoe nauw het partnership is. Maar ook certificeringen om te bewijzen dat een organisatie voldoet aan ISO-standaarden zijn belangrijk, zoals informatiebeveiligings- of duurzaamheidsstandaarden.

Een toegewijd team

Bij PQR hebben ze verschillende certificeringen en nu nemen ze samen met de Bechtle groep in Nederland de volgende stap in hun ontwikkeling: ze hebben toegewijde experts zoals Loes Lageveen, oorspronkelijk Senior Business Partner, bij PQR, nu Manager Quality & Sustainability bij Bechtle, ingezet om de kwaliteits en duurzaamheidsdoeleinden te waarborgen. Het centrale team richt zich niet alleen op de kwaliteit binnen PQR, maar met de andere entiteiten op de kwaliteit van Bechtle, het moederbedrijf, als geheel.

“Eerder werden kwaliteitsmanagement en het organiseren van partnerstatussen binnen PQR erbij gedaan. Nu is een heel team hier fulltime mee bezig. Daardoor kan de operatie meer focus hebben op onze core business en onze klanten. Die focus op certificeringen en kwaliteit is belangrijk, want klanten kijken hier absoluut naar”, vertelt Lageveen.

Bewijslast voor kennis en expertise

“Certificeringen bewijzen dat je kennis en expertise hebt van een bepaalde technologie of onderwerp en dat je die op een organisatorische wijze beheerst”, vertelt Lageveen. Het organiseren van die kennis en ervaring helpt om ervoor te zorgen dat een bepaald niveau wordt gewaarborgd, maar het is ook handig in de presales-fase bij klanten. “Zeker als je aanbestedingen doet, dan zijn certificeringen een vast onderdeel van de uitvraag.”

Ook in gesprekken met klanten is een combinatie van techniek, beveiliging en duurzaamheid belangrijk, beaamt Lageveen. “Je technisch kennisniveau of de laagste prijs zijn al lang niet meer het enige waar over gepraat wordt. Ons certificeringsniveau vertelt klanten ook hoe belangrijk bijvoorbeeld duurzaamheid en security voor PQR zijn.”

Ontwikkeling in certificeringen

Wanneer besluit je om bepaalde certificeringen te halen of uit te breiden? Het antwoord is driedelig. Er wordt gekeken naar waar de klant om vraagt en de ontwikkelingen bij concullega’s, maar PQR ontwikkelt zeker ook naar eigen inzicht. “We certificeren bijvoorbeeld op technisch vlak als wij denken dat de vraag ernaar gaat stijgen, maar duurzaamheid is altijd al van een vanzelfsprekend belang geweest voor ons.”

Certificeren vergt veel werk van een organisatie, realiseert Lageveen zich. Maar de verplichte zaken zijn óók ontzettend nuttig. “Neem bijvoorbeeld het doorontwikkelen van de partnerstatussen: je moet blijven praten met partners. Je wilt op de hoogte zijn van wat de toekomst brengt en hoe je de ontwikkeling van je mensen daarop aansluit.”

Nieuwe eisen in de keten

Lageveen: “In de partnerprogramma’s wordt nu nog weinig aandacht besteed aan duurzaamheid, maar het zou me niets verbazen als dat wel gaat komen. Dat komt omdat klanten meer eisen stellen aan duurzame producten en diensten en aan de slag gaan met de verduurzaming van de hele keten.”

“Ook door nieuwe ontwikkelingen zoals de NIS 2 worden de eisen in de keten op securitygebied aangescherpt. Zo blijven we nieuwe ontwikkelingen en eisen continu integreren in onze eigen bedrijfsprocessen”, Lageveen. “Maar natuurlijk helpen we onze klanten ook in deze transities.”

PQR staat er niet alleen voor

Nu heeft PQR het voordeel onderdeel te zijn van een grote familie, namelijk Bechtle. “Kwaliteitsmanagement wordt nu centraal opgezet in Nederland en daarmee profiteren alle entiteiten van de kennis, ervaring, en de normkennis die eerder meer verspreid was.

Ook qua techniek kunnen we ons meer focussen op het versterken van onze eigen kracht, maar tegelijkertijd een breed portfolio aanbieden door de samenwerking met de bedrijven binnen de familie. Zo blijft de kwaliteit gegarandeerd en dat werkt natuurlijk voor klanten van de hele Bechtle groep. Het resultaat is rust voor klanten: “Zo kunnen we de klant voor veel meer IT-vragen ontzorgen.”

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024