Witold Kepinski - 12 juli 2024

AWS investeert meer in generative AI voor maatschappelijke uitdagingen

Amazon Web Services (AWS) investeert de komende twee jaar fors in het AWS Public Sector Generative AI Impact Initiative. Met 50 miljoen dollar wil AWS publieke organisaties helpen om innovaties te versnellen door de inzet van krachtige AWS-diensten op het gebied van generatieve AI, waaronder Amazon Bedrock, Amazon Q, Amazon SageMaker, AWS HealthScribe, AWS Trainium en AWS Inferentia.

AWS investeert meer in generative AI voor maatschappelijke uitdagingen image

Het Impact Initiative staat wereldwijd open voor nieuwe en bestaande klanten die generatieve AI-oplossingen bouwen om complexe maatschappelijk vraagstukken te helpen oplossen. Als onderdeel van dit initiatief stelt AWS geld beschikbaar in de vorm van AWS Promotional Credits, bedoeld voor training en het vergroten van de technologische expertise tijdens generatieve AI-projecten. Het toekennen van credits is gebaseerd op een aantal criteria, zoals de ervaringen van klanten met de ontwikkeling van technologische oplossingen, het stadium waarin projectideeën zich bevinden, het bewijs van toekomstige adoptie van de oplossingen en de aanwezigheid van generatieve AI-skills bij klanten. 

Uitdagingen voor publieke organisaties

Het wereldwijde initiatief van AWS biedt onder meer trainingen op maat, technologische ondersteuning, wereldwijde mogelijkheden voor thought leadership, expertise op het gebied van AI en netwerkmogelijkheden. Bij de inzet van generatieve AI worden publieke organisaties geconfronteerd met verschillende uitdagingen, zoals het optimaliseren van hulpmiddelen en het vermogen zich snel aan te passen aan veranderende behoeften. Zo staat de gezondheidszorg voor de uitdaging de patiëntenzorg te verbeteren en moet het onderwijs innoveren om mee te bewegen met grote maatschappelijke transities. “Om de uitdagingen als gevolg van de snelle opkomst van AI het hoofd te bieden, helpen we organisaties in de publieke sector om het enorme potentieel van generatieve AI en andere cloudgebaseerde technologieën te benutten’’, vertelt Barbara Baeyens, Head of Public Sector van AWS in de Benelux. “AWS biedt tal van trainingen om personeel vertrouwd te maken met de benodigde AI-skills, zodat organisaties zich klaar kunnen stomen voor een samenleving die steeds verder digitaliseert.” 

Ethische AI

Het AWS Public Sector Generative AI Impact Initiative bouwt voort op de missie van AWS om voortdurend in te zetten op de veilige en verantwoorde ontwikkeling van AI-technologie. Zo draagt AWS in Nederland bij aan initiatieven als het AI for Changemakers Accelerator-programma, geleid door Tech To The Rescue. In Nederland werkt AWS samen met de NL AI Coalitie, die zich samen met bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, de overheid en burgers inzet voor de ontwikkeling en toepassing van verantwoorde AI in Nederland. Daarnaast is AWS betrokken bij NL Digital, een initiatief waarbij verschillende partijen in de digitale sector de Ethical Code Artificial Intelligence hebben vastgesteld. Verder bouwt AWS samen met andere partijen aan een eigen open taal-model voor Nederland: GPT-NL Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de richting van een transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI in Nederland.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024