Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2024

Vertiv introduceert nieuwe UPS'en voor stijgend energieverbruik datacenters

Datacenters verbruiken de komende jaren steeds meer energie verbruiken. Naar verwachting is de wereldwijde energiebehoefte van datacenters in 2026 verdubbeld. Met name de toegenomen rekenkracht en koeling die noodzakelijk zijn voor AI- en high performance computing (HPC)-toepassingen draagt hieraan bij. Vertiv speelt hierop in met een tweetal nieuwe noodstroomvoorzieningen.

Vertiv introduceert nieuwe UPS'en voor stijgend energieverbruik datacenters image

Vertiv Trinergy is een uninterruptible power supply (UPS)-systeem dat speciaal is ontwikkeld voor het opvangen van de wisselende belasting van datacenters. Het systeem wordt geleverd in modellen met een vermogen van 1.500, 2.000 of 2.500 kVA.

Vertiv PowerNexus is een geïntegreerde oplossing die voor ruimtebesparing zorgt dankzij een koppeling van het UPS-systeem en de schakelapparatuur.

99,9999998 procent uptime

Vertiv Trinergy biedt volgens interne berekeningen van Vertiv meer dan de verwachte beschikbaarheid van de energieketen van Tier IV-datacenters. Volgens de prognose bedraagt de uptime 99,9999998 procent ten opzichte van 99,9994 procent. Dit komt neer op 30 seconden aan downtime in 10 jaar tijd voor Vertiv Trinergy ten opzichte van de 8 uur gedurende 10 jaar die voor de energieketen van Tier IV-datacenters wordt verwacht.

Het systeem vergroot de veerkracht van datacenters dankzij een configuratie met een langere back-uptijd, een zelfisolerend kernontwerp en een modulaire architectuur met fysiek gescheiden kernmodules met een vermogen van 500 kW. Elke kernmodule omvat de componenten van een online UPS-systeem: een omvormer, gelijkrichter, booster/oplader en speciale, van elkaar gescheiden besturingselementen. Dit zorgt ervoor dat elke kernmodule onafhankelijk en betrouwbaar kan functioneren en ook tijdens onderhoudswerkzaamheden ononderbroken vermogen blijft leveren.

"Stroomvoorziening met hoge capaciteit in een uiterst betrouwbaar systeemontwerp is essentieel voor data-intensieve AI- en HPC-toepassingen", zegt Kyle Keeper, senior vice president van de global business unit Power Management bij Vertiv. "Vertiv Trinergy UPS is gebaseerd op ruim veertig jaar innovatie en biedt de veerkracht die nodig is om AI-workloads te ondersteunen. Het systeem biedt de flexibiliteit die nodig is om zich aan te passen aan diverse AI-toepassingen en kan naadloos geïntegreerd worden met verschillende primaire- en back-up stroombronnen, lithium-ionbatterijen, nikkel-zink batterijen en alternatieve gedistribueerde energiebronnen. Denk hierbij aan brandstofcellen en battery energy storage systems (BESS) met een lange werkduur."

Ruimtebesparend ontwerp

Vertiv Trinergy maakt het mogelijk de UPS-architectuur modulair op te bouwen. Modules kunnen worden gecombineerd om aan de verschillende implementatietypes te voldoen, waardoor aanzienlijke ruimtebesparing wordt gerealiseerd dankzij de compacte afmetingen. Vertiv Trinergy stroomlijnt de vermogensverdeling via één enkel aansluitpunt. Dit vermindert de noodzaak om gebruik te maken van een grote hoeveelheid kabels, flenzen, buskanalen en schakelverbindingen voor UPS-outputs.

Vertiv Trinergy kan worden geïntegreerd met Vertiv PowerBoard Switchgear als onderdeel van de nieuwe oplossing Vertiv PowerNexus. De twee componenten zijn door Vertiv gecombineerd tot éénblok dat door interne rails wordt verbonden. Door deze integratie is minder kabelmateriaal nodig en kost installatie minder tijd en arbeidskosten. Vertiv PowerNexus is ook verkrijgbaar als geïntegreerde oplossing voor gebruik op locatie in de vorm van een power skid of geïntegreerd in een behuizing, zodat je als organisatie aan specifieke locatiebehoeften kunt voldoen. De Vertiv PowerNexus wordt in de fabriek geïntegreerd, wat installatietijd op locatie bespaart. Ook is PowerNexus voorzien van geïntegreerde Vertiv EPMS (energy and power monitoring system) met onboard energiemonitoring. Dit maakt het systeem direct inzetbaar door de zichtbaarheid te vergroten en het aantal onderlinge verbindingen te verminderen.

De UPS kan worden ondersteund door het Vertiv project en lifecycle services portfolio, dat een nieuwe reeks data enabled services omvat. Het gaat onder meer om Vertiv LIFE advanced incident management en condition-based maintenance analytics en health scores.

Dynamisch vermogen en energiebesparing

Vertiv Trinergy biedt dubbele conversie met een efficiëntie tot 97,1%. Dit wordt verder opgevoerd tot 99% met de Dynamic Online-modus. Hierdoor verminderen de bedrijfskosten en energieverspilling. De UPS draagt zo bij aan het terugdringen van het energieverbruik van het koelsysteem, waardoor organisaties lagere totale eigendomskosten en een snelle terugverdientijd realiseren.

Het UPS-systeem kan voor meer energiebesparing, kostenbesparingen en omzet zorgen door gebruik te maken van de functie Dynamic Grid Support. Deze stelt het systeem in staat om deel te nemen aan diensten voor energiebeheer en andere beschikbare netdiensten.

Continue boosterfunctie vernieuwd

Dankzij de vernieuwde continue boosterfunctie is de UPS in staat om gedurende onbepaalde tijd op een bron van gelijkstroom te draaien, zelfs bij maximale belasting. Het systeem is daarnaast compatibel met Vertiv DynaFlex BESS, waarmee alternatieve energiebronnen kunnen worden gebruikt voor back-up of primaire stroom als onderdeel van een bring your own power (BYOP)-strategie. Het vervangen van dieselgeneratoren als noodstroomvoorziening kan bijdragen aan een lagere gemiddelde hersteltijd (MTTR) en het verlagen van de CO2-uitstoot.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024