‘Ooit gefragmenteerde IT-landschap Nederland komt steeds beter samen’
Frits Grotenhuis durft er best voor uit te komen: de directeur-bestuurder van Topsector ICT is trots op wat ‘zijn’ organisatie de afgelopen jaren bereikt heeft in het faciliteren van innovatie en digitalisering van de BV Nederland. “Ik vind de coalities die we mede hebben opgezet, de verbeterde organisatiegraad, echte mijlpalen. Die coalities helpen enorm, want we komen van ver”, stelde hij onlangs in een interview met Dutch IT Leaders.
Het Nederlandse IT-landschap was erg gefragmenteerd en daar heeft de circa 12 jaar geleden vanuit het ministerie van EZK opgerichte Topsector ICT verbetering in gebracht, meent Grotenhuis. De organisatie heeft zich sinds het ontstaan georganiseerd rondom een aantal (digitale) technologieën en is daar ecosystemen omheen gaan bouwen, zoals de Nederlandse AI Coalitie of de Blockchain Coalition. Bedrijven, zoals uit het mkb, kunnen hier via hun brancheorganisaties ook bij aansluiten.
Kennisontwikkeling en innovatie
“Partijen weten elkaar te vinden, komen samen tot kennisontwikkeling en innovatie, maar ook echte valorisatie naar de markt toe met praktische toepassingen”, schetst Grotenhuis. “De impact hiervan zie je terug in de energiesector, in de zorg en in veel andere sectoren.”
Verder bestaat er sinds afgelopen najaar een Kennis- en Innovatieagenda Digitalisering, die kaders zet voor speerpunten waar Topsector ICT de komende vier jaar zelf en met andere topsectoren (10 in totaal) op willen inzetten. “Denk aan verduurzaming, AI, van 5G naar 6G. We willen hier echte impulsen geven om kennis en innovatie verder te brengen. Dat draagt natuurlijk bij aan ons economische verdienvermogen als land, maar ook aan strategische digitale autonomie.
Groeiend belang autonomie
Zeker met de huidige geopolitieke ontwikkelingen wordt die autonomie steeds belangrijker, onderstreept Grotenhuis. Hetzelfde geldt voor cybersecurity. “We hebben diverse communities opgezet en met veel stakeholders grote onderzoeksprogramma’s opgezet. En er is altijd sprake van kruisbestuiving: we kijken ook naar wat andere topsectoren op gebieden van ICT en digitalisering een het doen zijn, zodat we elkaar hierin kunnen versterken.”
Kortom: een hogere organisatiegraad, strategische kaders rondom kennis en innovatie, een duidelijke agenda voor de komende jaren, dat zijn grote stappen die zijn gezet en waarmee een bijdrage geleverd wordt aan de digitale transitie. Belangrijk daarbij is volgens Grotenhuis ook de ontwikkeling van fundamentele kennis, denk aan gebieden zoals LLM’s, aan security by design, aan netwerktechnologie.
Frits Grotenhuis, directeur-bestuurder van Topsector ICT: "We hebben als topsector ICT een soort regisseursfunctie."
“Je moet daarbij zelf die fundamentele kennis hebben, niet alleen sterk zijn aan de toepassingskant. Dat stond een paar jaar terug nog veel te weinig op de agenda van beleidsmakers en andere stakeholders. We hebben daar als topsector ICT een soort regisseursfunctie in die we samen met afwisselende publieke partijen en ministeries, met organisaties zoals VNO-NCW en de FME uitvoeren.”
Verdere stappen
De komende jaren wil Topsector ICT op deze punten verdere stappen blijven zetten, daarbij leunend op de diverse beleidskaders die ook de overheid zet. Digitale open strategische economie is er zo een, cybersecurity, 5G naar 6G, evenals de Nationale technologiestrategie, die qua digitale technologie is verbreed.
“Zo hebben we recent verkenningen uitgevoerd naar nieuwe technologieën zoals neuromorphic computing. Maar ook kijken we naar het belang van digital training. We kijken of het zinvol is om ook op dit soort gebieden de organisatiegraad te vergroten, of we hier groei van kennis en innovatie kunnen vergroten en onze subsidie-instrumenten kunnen inzetten. Daarnaast blijven we verder bouwen aan onderwerpen waar we al mee bezig zijn, nationaal en, waar dat relevant is, ook Europees.”
Het interview met Frits Grotenhuis gemist? Lees het hier terug.