Wouter Hoeffnagel - 11 juli 2024

Microsoft sluit deal met cloudproviders verenigd in CISPE

Microsoft sluit een deal met 27 cloudproviders verenigd in Cloud Infrastructure Service Provider of Europe (CISPE) in een rechtszaak over de kosten van het draaien van Microsoft-software. Het Amerikaanse bedrijf voorkomt hiermee een formeel Europees onderzoek naar zijn werkwijze.

Microsoft sluit deal met cloudproviders verenigd in CISPE image

De zaak draait om een antimededingingsklacht die in november 2022 is ingediend bij de Europese Commissie. CISPE stelt dat Microsoft cloud provider hogere kosten in rekening brengt voor het draaien van Microsoft-software in clouds anders dan Azure. Ook zou software in sommige gevallen aanpassingen nodig hebben om in concurrerende clouds te draaien. Zij stellen dat Microsoft zo de concurrentie inperkt.

Eerdere poging leidde niet tot deal

Microsoft deed ook in mei 2023 al een poging om een deal te sluiten met CISPE. CISPE sloeg dit aanbod echter af. Nu meldt CISPE alsnog een Memorandum of Understanding te hebben gesloten tussen beide partijen. Microsoft zegt daarbij toe de zorgen van CISPE-leden te adresseren en wijzigingen door te voeren. CISPE trekt op zijn beurt zijn klacht over Microsoft bij de Europese Commissie in.

CISPE meldt daarnaast dat de partijen gaan samenwerken om een verbeterde variant van Azure Stack HCI te lanceren voor Europese cloudproviders, die Azure HCI Stack for Hosters moet gaan heten. Deze krijgt onder meer features als multi-sessie virtual desktop infrastructuur op basis van Windows 11, gratis langer security-updates en pay-as-you-go licenties voor SQL server.

European Cloud Observatory

Ook zet CISPE een European Cloud Observatory op. Deze gaat de ontwikkeling van Azure Stack HCI monitoren en evalueren. Zowel Microsoft als Europese cloud providers treden hiertoe toe.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024