Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2024

Apple moet van EU alternatieve middelen voor contactloos betalen toestaan

Apple staat vanaf later deze maand contactloos betalen via andere systemen dan Apple Pay toe. Het Amerikaanse techbedrijf wordt hierdoor gedwongen door de Europese Commissie; het gaat om een toezegging die Apple deed nadat de Europese Commissie onderzoek deed naar oneerlijke concurrentie.

Apple moet van EU alternatieve middelen voor contactloos betalen toestaan image

Dit maakt Eurocommissaris Margrethe Vestager bekend. Wie op dit moment contactloos wil betalen via de iPhone moet via de bank je bankpas toevoegen aan de Apple Wallet, de digitale portemonnee van Apple. Hieraan is een betaalfunctionaliteit genaamd Apple Pay gekoppeld. Banken betalen Apple voor het kunnen aanbieden van contactloos betalen.

Gedwongen tot veranderingen

De Europese Commmissie deed echter onderzoek naar de werkwijze van Apple op dit gebied en dwingt Apple op basis hiervan tot veranderingen. Zo moet het bedrijf alternatieve betaalopties voor contactloos betalen toestaan op de iPhone. Deze moeten net zo eenvoudig gebruikt kunnen worden als Apple Pay en daarnaast als standaard betaalmiddel geconfigureerd kunnen worden.

Ook moet Apple bestaande betaalapps toegang geven en moeten ontwikkelaars gebruikers erop kunnen wijzen dat zij alternatieve betaalapps als standaard betaalapp kunnen instellen. Apple mag geen kosten in rekening brengen voor het koppelen van een digitale portemonnee van een derde partij aan de NFC-chip in de iPhone. Voor het bepalen welke partijen toegang krijgen tot de technologie moet Apple daarnaastverplicht transparante en objectieve procedures hanteren.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024