Witold Kepinski - 17 juli 2024

Main Capital Partners verwerft een meerderheidsbelang in Xitres

Main Capital Partners verwerft een meerderheidsbelang in Xitres, een aanbieder van softwareoplossingen voor vastgoedbeheer voor de nieuwbouw- en verhuurmarkt. Vastgoedsoftware is een van de kernmarkten voor Main waarin zij veel ervaring heeft opgedaan, o.a. met portfoliobedrijven Zig (NL) en Unik (DK). Met dit meerderheidsbelang in Xitres wordt een derde platforminvestering in dit domein aan de portfolio toegevoegd.

Main Capital Partners verwerft een meerderheidsbelang in Xitres image

Xitres, opgericht in 2007, is een aanbieder van softwareoplossingen voor de commerciële vastgoedmarkt. Vanuit hun hoofdkantoor in Hengelo heeft het bedrijf een prominente marktpositie opgebouwd binnen Nederland en bedient het grote vastgoedmanagers zoals Vesteda en BPD Woningfonds, evenals vooraanstaande projectontwikkelaars zoals Van Wonen, AM en Van Wijnen. Met de softwareproducten NieuwbouwOffice en VerhuurOffice ondersteunt Xitres klanten bij het digitaliseren en automatiseren van het verkoop- en verhuurproces voor zowel nieuwbouwprojecten als bestaande panden. Het bedrijf lanceerde vorig jaar Nieuwbouw.nl, een platform voor nieuwbouwprojecten waar momenteel al meer dan 30.000 nieuwbouwwoningen te vinden zijn.

Productaanbod

Xitres biedt innovatieve cloud-based CRM-oplossingen aan die haar klanten in staat stelt om tijdens het verkoop- en verhuurproces de gehele klantreis van begin tot eind digitaal te managen en efficiënt te communiceren met potentiële kopers en huurders. Gezien de aanzienlijke tekorten op de Nederlandse woningmarkt is het optimaliseren van dergelijke processen relevanter en crucialer dan ooit. Xitres is koploper in innovatie binnen haar domein, waarbij voortdurend marktvernieuwende proposities worden ontwikkeld.

Samenwerking tussen Xitres en Main

Het huidige managementteam van Xitres behoudt een aanzienlijk minderheidsbelang en zal nauw betrokken blijven na de transactie. Met Main's expertise in het PropTech (vastgoedsoftware) domein, onder andere door eerdere investeringen in Zig, Unik en Axxerion, zal de groeistrategie zich richten op verdere productinnovatie binnen de vastgoedmarkt en internationale uitbreiding van de organisatie. Gezien de leidende marktpositie in Nederland is Xitres ook goed gepositioneerd om als startpunt te dienen voor een verdere internationale buy-and-build strategie gericht op complementaire productfunctionaliteiten en internationale expansie. Door het bundelen van de krachten en expertise met Main, zal Xitres nog beter in staat zijn om aan de behoeften van klanten te voldoen en om meer innovatieve oplossingen aan de markt te kunnen aanbieden.

Martijn Fähnrich, CEO van Xitres: "Sinds onze oprichting heeft Xitres een indrukwekkende groei doorgemaakt vanuit eigen kracht en deskundigheid. De expertise en marktkennis van Main passen perfect bij Xitres om de beste producten en diensten aan onze klanten te leveren, onze professionaliteit verder te vergroten en de continuïteit van ons bedrijf te waarborgen. Voor onze medewerkers biedt de samenwerking nieuwe kansen om hun talenten te ontplooien en een nog grotere rol te spelen in de toekomst van ons bedrijf. We zijn enthousiast over de synergiën die deze overname zal opleveren en kijken vol vertrouwen uit naar uit naar de mogelijkheden die dit voor verdere versteviging van onze marktpositie biedt."

Sjoerd Aarts, Managing Partner bij Main, concludeerde: "De PropTech-markt is een kernmarkt voor Main vanwege de groeikansen in deze markt gedreven door de sterke behoefte aan betrouwbare softwareoplossingen om processen te verbeteren. In Nederland, maar ook zeer zeker daarbuiten, is er een enorm woningtekort en daardoor een sterke vraag om nieuwe toekomstbestendige woningen bij te bouwen. Xitres draagt daar heel mooi aan bij door processen te optimaliseren, de vastgoedmanagers en projectontwikkelaars te ontzorgen en om uiteindelijk de woningzoekende optimaal te bedienen. We zijn zeer verheugd met onze investering in Xitres en zijn ervan overtuigd dat het bedrijf een sterke strategische fit heeft met onze filosofie en ons portfolio, gedreven door haar innovatieve productsuite en uitstekende commerciële prestaties. Samen met het management willen we Xitres de komende jaren uitbouwen tot een toonaangevende internationale PropTech-speler."

Gartner BW tm 02-11-2024 Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024
Axians 09/10/2024 - 22/10/2024