Wouter Hoeffnagel - 17 juli 2024

Nederland op zevende positie op ranglijst met snelste internet

Nederland staat op de zevende positie op een wereldwijde ranglijst met landen met het snelste internet. De gemiddelde downloadsnelheid in ons land bedraagt 188 Mbps.

Nederland op zevende positie op ranglijst met snelste internet image

De ranglijst is opgesteld door de Britse prijsvergelijker cable.co.uk en gebaseerd op data van M-Lab. IJsland, Denemarken en de dwergstaten Jersey, Macao, Liechtenstein en Andorra gaan Nederland voor. Als we kijken naar EU-lidstaten scoort Nederland hoog op de ranglijst. Zo is de gemiddelde internetsnelheid in Nederland hoger dan in Frankrijk (9), Zuid Korea (11), de Verenigde Staten (12), Zweden (15), Spanje (18), België (27) en het Verenigd Koninkrijk (35).

'Weerslag van versnelde glasvezeluitrol'

NLconnect-directeur Mathieu Andriessen meldt in een toelichting: "De mooie positie van Nederland in deze ranglijst is een weerslag van de versnelling in de uitrol van glasvezel in ons land en van de groei van het aantal Gigabit-abonnementen. De koppositie versterkt ook ons vestigingsklimaat: de goede digitale connectiviteit legt de basis voor economische groei, innovatie en concurrentievermogen."

Uit de ranglijst blijkt ook dat West-Europa met 138,47 Mbps de hoogste regionale downloadsnelheid heeft van de 13 mondiale regio's die zijn onderzocht. Zo bevinden negen van de tien snelste landen zich in West-Europa. De ranglijst is hier te vinden.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024