Wouter Hoeffnagel - 17 juli 2024

Fors meer orders voor ASML

Het aantal bestellingen bij chipmachinefabrikant ASML is in het afgelopen kwartaal fors gestegen. Het bedrijf profiteert onder meer van de snelle ontwikkelingen van AI-toepassingen, waarvoor veel chips nodig zijn. Bijna de helft van de omzet is afkomstig uit China.

Fors meer orders voor ASML image

ASML kreeg in het tweede kwartaal voor bijna 5,6 miljard euro aan orders binnen, ten opzichte van 3,6 miljard euro in Q1. Extreem ultraviolet licht (EUV) lithografiemachines waren daarbij goed voor 2,5 miljard euro aan bestellingen. Ook de omzet is met 18% gestegen tot 6,2 miljard euro, terwijl de nettowinst uitkomt op 1,6 miljard euro.

Omzet voor bijna de helft afkomstig uit China

Opvallend is dat bijna de helft van de omzet afkomstig is uit China. ASML mag onder Amerikaanse druk al langer zijn modernste chipmachines niet leveren aan het Aziatische land. Chinese klanten mogen echter wel oudere generaties chipmachines van ASML aanschaffen, waarin zij fors investeren.

Ten opzichte van Q2 2023 is de omzet overigens wel gedaald. Dit is toe te schrijven aan de afgezwakte vraag in de chipsector, nadat de vraag eerder juist door onder meer de COVID-19 pandemie sterk steeg.

Vandaag bleek nog dat de Amerikanen willen dat de toegang van China tot geavanceerde chips verder wordt ingeperkt. Zo willen de Verenigde Staten (VS) dat bondgenoten onderhoud aan en reparaties van chipmachines verder inperken.

Gartner BW tm 02-11-2024 Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-7 | 14-10 tm 21-10