Wouter Hoeffnagel - 17 juli 2024

Regeringscommissaris Informatiehuishouding waarschuwt dat overheid meer eigen IT-deskundigen nodig heeft

De overheid heeft een veel grotere, eigen groep van IT-deskundigen nodig, waarschuwt Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond in een brief gericht aan staatssecretaris voor Digitalisering Zsolt Szabó. Ook waarschuwt Zuurmond dat Szabó weerstand kan verwachten bij pogingen om informatiebeheer bij de overheid te verbeteren.

Regeringscommissaris Informatiehuishouding waarschuwt dat overheid meer eigen IT-deskundigen nodig heeft image

Zuurmond is eind 2021 benoemd tot Regeringscommissaris Informatiehuishouding. Door ziekte moest hij zijn functie vroegtijdig opgeven. In een brief uit Zuurmond zich kritisch over de gang van zaken bij de overheid. Zuurmond schrijft onder meer: "We hebben als overheid een veel grotere, eigen groep van IT-deskundigen nodig. Daartoe heb ik een virtuele gemeenschap (LinkedIngroep) en een fysieke gemeenschap (de ‘Open Donderdagen’) geformeerd. Het architectuur-curriculum is een eerste, concrete resultaat van deze I-academie. De baan-garantie-opleiding voor MBO-ers in Rotterdam Zuid, samen met Logius, Defensie en de Douane gestart, is een tweede resultaat. Met de op te richten I-Academie kan al dit werk geborgd worden. Nu heeft de overheid al wel een F-academie, een J-academie en een P-academie, de drie andere strategische middelenfuncties, maar geen I-academie."

Weerstand tegen verbeteringen rond informatiebeheer

Ook wijst Zuurmond op weerstand waarop zowel hij als zijn voorganger Bas Eenhoorn stuitten bij pogingen om het informatiebeheer bij de overheid te verbeteren. "Uw streven om de coördinatierol stevig op te pakken is er een naar mijn hart. We hebben een coördinerend bewindspersoon nodig die – middels de Algemene Informatiewet - centraal stuurt op de informatievraagstukken. Want nu gebeurt er nog te veel in silo’s. Ik wil ervoor waken dat u op dezelfde weerstand stuit als ik, maar ook mijn (indirecte) voorganger Bas Eenhoorn (Digicommissaris). Elke keer worden daar ten onrechte de artikelen 42 en 44 van de Grondwet voor gebruikt", aldus Zuurmond.

In de brief wijst de Regeringscommissaris Informatiehuishouding ook op een aantal concrete activiteiten die zijn opgestart, en adviseert de staatssecretaris dringend deze (deels) op te nemen in het werkprogramma. Het gaat daarbij onder meer om:

  • De Algemene Informatiewet
  • Architectuur voor de responsieve overheid
  • De Informatie Academie
  • Het triage-loket voor gegevensdeling
  • Kruispuntbank
  • De uniformering van staf-processen
  • De uniformering van de werkomgeving, onder meer via het programma 'beter samenwerken'
  • Het samenbrengen van een aantal lopende verbeterprogramma onder één noemer

Lees de brief van Zuurmond aan staatssecretaris Szabó hier.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024