Wouter Hoeffnagel - 17 juli 2024

Hof: TikTok terecht als DMA-poortwachter geclassificeerd

De classificering van TikTok als poortwachter onder de Digital Markets Act (DMA) is terecht, oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie. Moederbedrijf ByteDance tekende bezwaar aan tegen deze classificering, maar het Hof kan zich niet vinden in de argumenten van de Chinese organisatie.

Hof: TikTok terecht als DMA-poortwachter geclassificeerd image

ByteDance legde verschillende argumenten op tafel waarom het geen poortwachter zou zijn onder de DMA. Zo stelt het bedrijf niet veel te verdienen aan Europese gebruikers, kleiner te zijn van omvang dan concurrenten en geen gevestigd platform te zijn.

Hof zet streep door bezwaren

Het Hof kan zich echter niet in deze argumenten vinden. Zo wijst het Hof erop dat ByteDance in China wel degelijk veel geld verdient aan Europa, en dit in potentie ook kan verdienen aan Europese gebruikers. Ook wijst het Hof op de snelle groei van TikTok in Europa, dat in enkele jaren de helft van de omvang van Facebook en Instagram heet bereikt. Daarnaast oordeelt het Hof dat TikTok inmiddels wel degelijke een stevige positie op de markt in handen heeft.

In een reactie tegenover Reuters meldt ByteDance teleurgesteld te zijn in het oordeel van het Hof. Het kan bezwaar aantekenen en meldt momenteel eventuele vervolgstappen te bestuderen.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024