Redactie - 19 juli 2024

Financiering voor ontwikkeling Russisch Wikipedia-alternatief opgedroogd

De ontwikkeling van ‘De Grote Russische Encyclopedie’ is gestopt na het opdrogen van overheidsinvesteringen. De site was een poging van president Putin om een ‘Wikipedia killer’ in eigen land te maken.

Financiering voor ontwikkeling Russisch Wikipedia-alternatief opgedroogd image

De redactieraad voor de Grote Russische Encyclopedie kondigt diens sluiting aan, meldt nieuwswebsite Meduza. Plan van het project was om een opvolger te maken voor de Grote Sovjet-encyclopedie, een Russischtalig naslagwerk. De online variant kwam er in 2016 en enkele jaren later suggereerde Putin dat het ‘Wikipedia killer’ kon worden in eigen land.

De encyclopedie was echter afhankelijk van fondsen van het Russisch Ministerie van Cultuur, en die zijn nu opgedroogd. Dat ministerie had overigens veel invloed op de inhoud van de encyclopedie. Een zoektocht naar de huidige president gaf je bijvoorbeeld geen biografie, zo meldt Meduza, maar toonde bovenaan een speech die de man gaf over de annexatie van de Krim. Artikels over pakweg Alexei Navalny of een biografie over Joe Biden ontbraken (eentje over Trump was er wel).

Alternatief voor Wikipedia

Waarom het ministerie nu niet meer investeert in het project, is niet bekendgemaakt. Rusland trekt zich al enkele jaren steeds verder terug. Een eigen versie van de geschiedenis past dus wel in het plaatje. Zo wordt er in het land steeds strenger toegezien op informatie van buitenaf, zeker sinds de laatste inval in Oekraïne. Het land heeft onder meer zijn internet deels afgesneden van de buitenwereld en de Russische censor, Roskomnadzor, roept om de haverklap grote techspelers op het matje voor wat de dienst desinformatie noemt.

In dat landschap is de internationale Wikipedia momenteel nog een van de weinige onafhankelijke informatiebronnen voor Russen. De site werd wel al meermaals beboet voor het geven van informatie over de oorlog in Oekraïne. In januari lanceerde Rusland ook ‘Ruwiki’, een Russische alternatief voor Wikipedia. Dat zou op termijn de internationale versie in het land kunnen vervangen, en de site is mogelijk ook de reden waarom er geen geld meer naar de Grote Russische Encyclopedie gaat.

In samenwerking met Data News

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024