Wouter Hoeffnagel - 18 juli 2024

Meta: Volgens multimodale AI-modellen komen niet naar AI door onduidelijke regels

Meta lanceert zijn volgende multimodale AI-model evenals toekomstige modellen niet in de Europese Unie (EU). Aanleiding hiervoor is een gebrek aan duidelijkheid vanuit Europese regelgevers.

Meta: Volgens multimodale AI-modellen komen niet naar AI door onduidelijke regels image

Dit meldt het Amerikaanse social media-bedrijf aan Axios. "We lanceren in de komende maanden een multimodaal Llama-model, maar niet in de EU door de onvoorspelbare aard van het Europese regelgeving", meldt Meta in een verklaring aan Axios. Het gaat daarbij niet zo zeer om de Europese AI Act, maar vooral om bezwaren vanuit de EU om zijn AI-modellen te trainen op basis van data van Europese klanten zonder hiermee de Europese General Data Protection Regulation (GDPR) te overtreden.

AI-modellen trainen op Europese data

Meta kondigde in mei al aan publieke posts op Facebook en Instagram te gaan gebruiken voor het trainen van zijn AI-modellen. Het stelt gebruikers hiervan via een notificatie op de hoogte te hebben gesteld, en een opt-out te bieden. Het trainingsproces moet in juni van start gaan. Ook stelt Meta het plan vooraf te hebben voorgelegd aan EU-regelgevers, en hierop slechts minimale feedback te hebben ontvangen.

Het plan leidde echter tot kritiek vanuit de EU. Meta moest in juni onder druk van de EU het trainen van zijn AI-modellen op Europese data staken. Korte tijd later ontving het bedrijf van Europese privacytoezichthouders vragen over de kwestie.

'Niet toegankelijk voor Europese bedrijven'

Meta wil zijn modellen integreren in diverse producten, waaronder smartphones en zijn Meta Ray-Ban slimme bril. Doordat de modellen niet naar de EU komen kunnen Europese bedrijven volgens Meta de modellen niet gebruiken, ondanks dat zij onder een open licentie zijn gepubliceerd. Ook kunnen bedrijven van buiten de EU geen producten of diensten in de EU lanceren die gebruikmaken van de modellen.

Het social media-bedrijf werkt overigens ook aan een grotere, tekst-gebaseerde versie versie van zijn Llama 3 model. Deze wordt wel beschikbaar in de EU, meldt Meta.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024