Wouter Hoeffnagel - 21 juli 2024

DeepL integreert vertaalsoftware met LLM

DeepL lanceert een nieuwe versie van zijn vertaalsoftware die integreert met een large language model (LLM). Het wil zo de kwaliteit van vertalingen verbeteren.

DeepL integreert vertaalsoftware met LLM image

De vertaaldienst benadrukt dat het model is getraind op eigen data van DeepL. Het taalmodel is daarnaast naar verluid door 'duizenden zorgvuldig gescreende taalexperts' getraind. Op dit moment ondersteunt de tool een beperkt aantal talen, namelijk het Engels, Duits, Japans en vereenvoudigd Chinees. DeepL meldt op termijn ondersteuning voor meer talen uit te breiden, al is onduidelijk welk tijdspad het bedrijf hierbij voor ogen heeft.

"De release van onze nieuwe LLM-technologie is een belangrijke mijlpaal voor ons onderzoeksteam en bewijst dat we onze klanten van een nog betere vertaalkwaliteit kunnen voorzien. Om dit te testen, hebben we de vertalingen van ons nieuwe model vergeleken met de vertalingen van ons klassieke model en met de modellen van onze concurrenten. Professionele vertalers kwamen daarbij tot de conclusie dat de vertalingen van DeepL 2× minder bewerkingen vereisen dan Google en 3× minder dan ChatGPT. Bedrijven die regelmatig grote hoeveelheden documenten vertalen, zullen dus merken dat hun teams dankzij ons next-gen model beduidend efficiënter en productiever kunnen werken, waardoor ze zich gemakkelijker op andere prioriteitstaken kunnen richten", aldus Stefan Mesken van DeepL's onderzoeksteam.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024