Wouter Hoeffnagel - 22 juli 2024

Meta moet in Nigeria 220 miljoen dollar betalen

Facebook- en Instagram-moederbedrijf Meta krijgt in Nigeria een boete van omgerekend zo'n 220 miljoen euro opgelegd wegens diverse overtredingen. Het gaat om privacyschendingen, het schenden van rechten van consumenten en misbruik van diens dominante marktpositie.

Meta moet in Nigeria 220 miljoen dollar betalen image

De boete is opgelegd door de Nigeriaanse Federal Competition and Consumer Protection Commission (FCCPC). De toezichthouder deed tussen mei 2021 en december 2023 onderzoek naar Meta. Op basis hiervan concludeert het nu dat Meta diverse overtredingen begaat. Het bedrijf zou onder meer persoonlijke gegevens van Nigeriaanse gebruikers verzamelen, zonder dat gebruikers hiervoor toestemming geven.

'Privacybeleid is uitbuitend en gewetenloos'

Daarnaast zou Meta gebruikers dwingen zijn privacybeleid te accepteren, dat de toezichthouder 'uitbuitend' en 'gewetenloos' noemt. Ook hekelt de waakhond het feit dat gebruikers geen gebruik kunnen maken van Meta-platformen zonder data te delen. De FCCPC wijst ook op datadeling tussen Facebook en WhatsApp sinds 2016. Meta bood gebruikers in het eerste jaar na deze aankondiging de mogelijkheid zich voor deze datadeling af te melden. Dit kan inmiddels echter niet meer. Meta behandelt Facebook-gebruikers hierdoor niet op dezelfde manier, oordeelt de toezichthouder.

De bezwaren zijn door de FCCPC eind 2023 al gedeeld met Meta. Het Amerikaanse social media-bedrijf kreeg hierop de kans deze bezwaren te weerleggen. Het zou wel oplossingen hebben aangedragen, maar de toezichthouder is hierover niet tevreden en legt daarom de boete op. Meer informatie is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024