Wouter Hoeffnagel - 23 juli 2024

BRO 3D services wint SAG Award 2024 van Esri

Het project BRO 3D services is tot winnaar uitgeroepen van de Special Achievement in GIS (SAG) Award. TNO ontving de award van Esri-oprichter Jack Dangermond tijdens de Esri User Conference in San Diego.

BRO 3D services wint SAG Award 2024 van Esri image

De SAG Award wordt uitgereikt als blijk van waardering aan organisaties die een bijzondere prestatie hebben geleverd op GIS-gebied. Het 3D GIS BRO-project is een samenwerking tussen de Geologische Dienst Nederland TNO, het Kadaster en het programma Basisregistratie Ondergrond van het ministerie van VRO. Doel van het project is om ondergronddata toegankelijk en in 3D beschikbaar te maken.

Boven- en ondergrond in samenhang bekijken

Om goed afgewogen beslissingen te kunnen nemen over opgaven als klimaatadaptatie, duurzame energie en woningbouw, is het essentieel boven- en ondergrond integraal en in samenhang te bekijken. Dat kan alleen goed in 3D. Tot voor kort was het nog veel werk om alle BRO-data en -modellen in een GIS-systeem in te laden. Dit wordt eenvoudig gemaakt door het project BRO 3D webservices. Inmiddels is de 3D-data rechtstreeks te gebruiken in ArcGIS Online.

Voorheen moesten gebruikers van ondergronddata en BRO-modellen deze zelf downloaden en bewerken om deze in geografische software toe te passen. De Geologische Dienst Nederland (TNO), Esri Nederland en het Kadaster ontwikkelden samen met het ministerie van VRO de BRO 3D webservices om dit te vereenvoudigen. Door data en modellen te ontsluiten als 3D webservices via een API-interface zijn deze rechtstreeks te gebruiken in een aantal standaard 3D-viewers, waaronder ArcGIS. Hiervoor worden open OGC-standaarden gebruikt.

De 3D-weergave is in deze video te bekijken.

Op de foto v.l.n.r.: Rob van der Krogt van TNO en Jack Dangermond van Esri

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024