Wouter Hoeffnagel - 24 juli 2024

GlobalData: Google is leider op LLM-markt

Google is de leidende speler op de markt voor zogeheten large language models (LLM's). De markt voor generatieve AI maakte de afgelopen 18 maanden een zeer snelle groei door.

GlobalData: Google is leider op LLM-markt image

Dit blijkt uit cijfers van GlobalData. De marktonderzoeker identificeerde de belangrijkste LLM's en onderzocht, analyseerde en scoorde deze op basis van de evaluatie van zes aankoopcriteria. Het rapport beoordeelt en rangschikt de acht toonaangevende bedrijven op basis van hun kernmodeltechnologie, inclusief contextvensters, multimodale en meertalige mogelijkheden; verticale en horizontale gebruiksscenario's; AI-vangrails; ecosysteem; professionele diensten en go-to-market-strategieën.

Google is door Global Data benoemd tot “leider”. Ook andere partijen scoren oog. Zo beoordeelt GlobalData OpenAI, Microsoft en IBM als zeer sterke spelers, terwijl Amazon, Anthropic en Meta als sterke spelers zijn beoordeeld. Cohere is door GlobalData bestempeld als competitieve speler.

'Het juiste taalmodel kiezen is een uitdaging'

Beatriz Valle, Senior Analyst, Enterprise Technology and Services bij GlobalData: “Het kiezen van het juiste grote taalmodel kan een uitdagende taak zijn voor ondernemingen. De GenAI-markt is notoir moeilijk te beoordelen en de constante berichtgeving in de media over verbeteringen in modelgrootte, contextvensters of prestatiebenchmarks draagt ​​alleen maar bij aan de verwarring. Enterprise-kopers moeten ook naar andere indicatoren kijken. Bijvoorbeeld of een leverancier een duidelijke strategie heeft met praktische gebruiksscenario’s die een solide ROI (return on investment) op bedrijfsapplicaties opleveren.”

De GenAI-markt omvat zowel grote cloud computing-aanbieders zoals Google, Microsoft en Amazon, als kleinere startups die strijden om een ​​plaats aan de tafel van de enterprise- en B2B/B2C-markt zoals OpenAI, Anthropic en Cohere. Deze laatste spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van generatieve AI-technologie en dagen gevestigde Big Tech-bedrijven in het veld uit, waardoor meer aanpasbare en flexibele modellen ontstaan.

De gevestigde spelers zijn echter in staat de essentiële investeringen te doen om de hoge computerkosten te dekken, en beschikken over een enorme klantenbasis om de technologie in te zetten via partnerschapsecosystemen en professionele diensten. Ze beschikken ook over meer middelen die worden besteed aan bestuur, dataprivacy, cyberveiligheidsproblemen en ethische en juridische overwegingen.

AI-gedreven economie

Charlotte Dunlap, Research Director, Enterprise Technology and Services bij GlobalData: “De wereld is getuige van de ontwikkeling van een AI-gedreven economie, een economie die industrieën zal herdefiniëren en een revolutie teweeg zal brengen in de manier waarop mensen leven en werken. Toch hebben ondernemingen, overweldigd door de mega-investeringen en de explosieve groei die plaatsvinden in deze nieuw opkomende markt, moeite om hun eigen strategieën rond LLM/GenAI te definiëren. Bedrijven moeten de vraag beantwoorden: ‘Wat zijn de oplossingen in de generatieve AI-markt die een substantieel verschil gaan maken in het stimuleren van de winstgevendheid en efficiëntie?’ Het nieuwe GlobalData Large Language Models - Competitive Landscape Assessment-rapport helpt hen dat te beantwoorden.”

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024