Wouter Hoeffnagel - 24 juli 2024

Tweede Kamer ontvangt Actieplan Duurzame Digitalisering

Het Actieplan Duurzame Digitalisering is onlangs door de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Infrastructuur naar de Tweede Kamer gestuurd. Het doel is tweeledig: het verduurzamen van de digitale sector en het inzetten van digitalisering voor verduurzaming.

Tweede Kamer ontvangt Actieplan Duurzame Digitalisering image

Met het actieplan geven de ministeries invullen aan een motie van Groenlinks-PvdA-Kamerlid Kathmann over een integrale aanpak voor duurzame digitalisering. Ook reageren de ministeries met het actieplan op het het manifest van de Nationale Coalitie voor Duurzame Digitalisering (NCDD) dat in oktober 2022 door voormalig minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in ontvangst is genomen.

Welke acties kunnen worden ondernomen?

Het actieplan omvat relevante acties die al lopen of ondernomen kunnen worden zonder dat hiervoor nieuw beleid, extra capaciteit of aanvullende middelen voor nodig zijn. Het actieplan wordt in het najaar van 2025 geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie wordt een vervolg opgesteld en naar de Tweede Kamer gestuurd.

Over acties waarvoor wel nieuw beleid en nieuwe middelen nodig zijn moet het nieuwe kabinet beslissen, meldt voormalig minister Adriaansens in een begeleidende brief. "Graag benadruk ik tot slot dat dit een maatschappelijk en interdepartementaal breed gedragen actieplan is dat een grote hoeveelheid activiteiten op het gebied van duurzame digitalisering, zowel binnen als buiten de overheid, bij elkaar brengt en verder brengt", schrijft Adriaansens. Het actieplan is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024