Wouter Hoeffnagel - 24 juli 2024

'China en Hong Kong blijven belangrijkste leverancier van geavanceerde chips voor Rusland'

De hoeveelheid high-end chips en andere elektronica die via China en Hong Kong Rusland bereikt is dit jaar met een vijfde gedaald, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. De Amerikanen zien China en Hong Kong als de belangrijkste toeleveranciers voor Rusland op het gebied van geavanceerde elektronicacomponenten voor militaire doeleinden.

'China en Hong Kong blijven belangrijkste leverancier van geavanceerde chips voor Rusland' image

Dit meldt Reuters. De leveringen vanuit Hong Kong waren in mei 28% lager dan in januari, meldt een anonieme bron binnen het ministerie van Handel aan het persagentschap. Vanuit China zijn de leveringen naar verluid met 19% gedaald. Het gaat daarbij onder meer om chips en andere onderdelen die volgens de Amerikanen door Rusland gebruikt kunnen worden in de oorlog tegen Oekraïne.

Ondanks dat de leveringen teruglopen, meldt de bron dat China en Hong Kong nog altijd door het ministerie worden gezien als 'de belangrijkste zorg' wat betreft leveringen van geavanceerde elektronicacomponenten aan Rusland. Ook meldt de woordvoerder dat het ministerie in gesprek gaat met alle partijen waarvan op het strijdveld componenten worden aangetroffen. Lees verder bij Reuters.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024
Sophos All Colours BN + BW  10-10-2024 tm 31-10-024