Wouter Hoeffnagel - 25 juli 2024

Microsoft ontkent in Brits onderzoek public cloud-concurrenten op kosten te jagen

Microsoft ontkent dat zijn voorwaarden voor public clouddiensten concurrenten niet op kosten jaagt. Het reageert hiermee op een onderzoek dat de Britse Competition and Markets Authority (CMA) is gestart naar het bedrijf.

Microsoft ontkent in Brits onderzoek public cloud-concurrenten op kosten te jagen image

Het Britse onderzoek draait om de kosten die Microsoft in rekening brengt bij klanten voor het gebruik van zijn software in clouds die concurreren met de Azure-cloud. De CMA vermoedt dat Microsoft zo concurrenten op kosten jaagt. Daarnaast zou de werkwijze het voor klanten moeilijker maken de overstap te maken naar een ander cloudplatform of hen naar Azure kunnen sturen.

'Amazon is nog altijd marktleider'

De techgigant uit Redmond stelt in documenten die het heeft ingediend bij de CMA dat Amazon nog altijd marktleider is in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast wijst Microsoft ook op de groei die concurrent Google doormaakt. Ook stelt het bedrijf dat de onenigheid over tarieven uitsluitend heeft kunnen ontstaan doordat Microsoft licenties verstrekt aan concurrenten voor het gebruik van zijn software. Het wijst erop dat er geen juridische verplichting bestaat dit te doen, maar stelt dit vanuit commercieel oogpunt desondanks te doen.

Google en AWS stellen dat klanten in staat zouden moeten zijn licenties waarover zij beschikken naar de cloud mee te nemen. Microsoft denkt daar echter anders over en wijst op de licentievoorwaarden die klanten zijn aangegaan. Het stelt dat de werkwijze die Google en AWS voorstellen de vastgelegde licentievoorwaarden negeert en nieuwe rechten koppelt aan aankopen die klanten soms een decennium of langer geleden deden.

'Geen verzwakte concurrenten'

Ook wijst Microsoft op forse investeringen van respectievelijk 32 en 50 miljoen dollar door Google en AWS. Het bedrijf stelt dat hieruit blijkt dat beide bedrijven geen 'verzwakte concurrenten' zijn die moeite hebben te 'concurreren met de last van het compenseren van Microsoft voor het winstgevend maken van zijn IP op (hyper)schaal)'.

Meer informatie is beschikbaar bij The Register.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024