Wouter Hoeffnagel - 26 juli 2024

Computest Security sluit zich aan bij No More Ransom

Cybersecurity-specialist Computest Security sluit zich als partner aan bij No More Ransom. De ethisch hackers van Computest Security zijn al betrokken geweest bij het ontwikkelen van een decryptietool voor de DoNex ransomware.

Computest Security sluit zich aan bij No More Ransom image

Dit is een initiatief van het Team High-Tech Crime van de Nationale Politie, het European Cybercrime Centre van Europol, Kaspersky en McAfee waar vanuit opsporingsdiensten en securitybedrijven intensief samenwerken om cybercrime gericht op ransomware te verstoren. Naast het geven van voorlichting over ransomware werken partners ook aan oplossingen om versleuteling ongedaan te maken.

De samenwerking tussen publieke en private partijen binnen No More Ransom brengt expertise bij elkaar. Zo hebben securitypartijen veel kennis van wat er bij slachtoffers gebeurt en weet de politie wat er aan de kant van de daders speelt. Eén van de belangrijkste doelen van No More Ransom is om slachtoffers van ransomware te helpen bij het herstellen van hun versleutelde gegevens zonder dat zij de criminelen hiervoor betalen.

Decryptietool voor DoNex

Computest Security ontwikkelde als partner van No More Ransom al een decryptietool voor de DoNex ransomware, op basis van informatie uit onderzoek uitgevoerd door de politie. Deze is gepubliceerd op het No More Ransom-platform en helpt slachtoffers bij het ontsleutelen van hun bestanden en data die zijn buitgemaakt. DoNex is vooral in Nederland, de Verenigde Staten en Italië actief, en staat bekend om het vragen van forse sommen losgeld. Ook heeft de ransomware zeer veel gelijkenissen met de al wat oudere DarkRace ransomware. De tool die Computest Security heeft gebouwd kan daarom ook gebruikt worden om weer toegang te krijgen tot bestanden die met de DarkRace-ransomware zijn versleuteld.

Dennis de Hoog, CEO van Computest Security: “Naast onze commerciële activiteiten vinden we het belangrijk een maatschappelijke bijdrage te leveren. Zo willen we helpen om meer security-bewustzijn te creëren en uiteindelijk de digitale veiligheid van Nederland verbeteren. Vanuit die gedachte zijn we ook onderdeel van het Melissa-convenant, eveneens een publiek-private samenwerking gericht op het bestrijden van ransomware-aanvallen. Door het bundelen van onze krachten en met het leveren van effectieve oplossingen, kunnen we Nederland een minder aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen maken.”

Meer informatie en een technische toelichting van de decryptietool is hier beschikbaar. 

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024