Witold Kepinski - 29 juli 2024

Atos kijkt terug op een geslaagd UEFA EURO 2024

Atos - officieel IT-Partner van UEFA National Team Football - heeft de UEFA ondersteund bij het succesvol leveren van belangrijke IT-diensten en applicatieondersteuning voor de UEFA EURO 2024 die van 14 juni tot 14 juli 2024 plaatsvond in Duitsland. Atos heeft eraan bijgedragen dat alle wedstrijden op de voet konden worden gevolgd door honderden miljoenen voetbalfans. Tijdens het EK was Atos verantwoordelijk voor de succesvolle levering van alle kritische IT-diensten en applicaties, waaronder het event managementsysteem - inclusief accreditatie, toegangscontrole en wedstrijdoplossingen - die het hoogste niveau van betrouwbaarheid, efficiency en veiligheid vereisen.

Atos kijkt terug op een geslaagd UEFA EURO 2024 image

Atos heeft UEFA ondersteund met een aantal innovatieve functionaliteiten die tijdens UEFA EURO 2024 zijn gelanceerd. Een van deze functionaliteiten is het Football Service Platform, dat data en statistieken - waaronder uitslagen, opstellingen, live-wedstrijden, spelersstatussen en klassementen - ontsloot voor relevante belanghebbenden binnen UEFA. Andere voorbeelden zijn de mobiele app en website die de beleving van fans versterkten, waaronder het initiatief van de UEFA Gaming app.

Het Atos-team bestond uit IT Venue Managers, Venue Applications Coordinators en Service Desk Specialists, die tien voetbalstadions als uitvalsbasis hadden. Van het team maakten daarnaast externe experts deel uit die opereerden vanuit het International Broadcast Center en het IT Command Center van UEFA in Leipzig, of vanuit andere locaties, zoals Nyon (Zwitserland), Madrid, Barcelona of Tenerife. Het team speelde een cruciale rol bij het bieden van ondersteuning, zowel op locatie als op afstand, en het waarborgen van de continuïteit van de IT-dienstverlening. Hiermee hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan een succesvol verloop van EURO 2024.

UEFA EURO 2024 statistieken

Fysiek

  • 200 applicaties ondersteund
  • Atos-medewerkers(200), op locatie (120+), plus 85 technici op afstand in Atos-locaties
  • Werkzaam op 11 locaties, waaronder 10 stadions
  • 480 laptops, 1.500 mobiele telefoons, 335 tablets, 80 videoconferentiesystemen, 1.500 toegangscontroleapparaten, 975 tv's
  • 13 miljoen toeschouwers in stadions en fanzones
  • 130,000 accreditatieverzoeken

Digitaal (sinds het begin van het toernooi)

  • Bijna 1,3 miljard pushberichten per e-mail en app
  • Bezoek website en gebruik app: cumulatief verkeer van 451M sessies sinds start van competitie
  • App-registraties: 4,18 miljoen nieuwe registraties

    Inclusief voortoernooi
  • CRM-database: 47,2M accounts
  • Beveiliging & cyberincidenten: nul impact op het toernooi

AWS

Tijdens de wedstrijden werkte Atos nauw samen met haar cloud-partner AWS, die hoogwaardige cloud-platformoplossingen leverde om de kritische IT-infrastructuur te schalen in overeenstemming met de behoeften van gebruikers. Daarnaast waarborgde AWS de beschikbaarheid en real time distributie van data en hielp zij Atos om UEFA EURO 2024 naar een hoger niveau te tillen.

"We zijn ontzettend trots dat we hebben voldaan aan alle verwachtingen van UEFA en een vlekkeloze service hebben geboden. Bovendien hebben we gebruikgemaakt van onze lange staat van dienst tijdens grote sportevenementen om talloze voetbalfans een bijzonder toernooi te laten beleven", vertelt Patrick Adiba, CEO van Atos Major Events”, zegt Patrick Adiba, CEO van Atos Major Events.

“We zijn verheugd dat we de UEFA EURO 2024 met succes hebben gerealiseerd dankzij de steun van onze officiële IT-partner ATOS. Met Atos aan boord hebben we het gevoel dat we de technologische excellentie bereiken die nodig is om onze competities toegankelijk te maken voor miljoenen voetbalfans over de hele wereld”, aldus Hosni Ajala, hoofd ICT bij de UEFA.

Olympische Spelen Parijs 2024

Als onderdeel van het achtjarige partnership dat in 2022 werd gesloten, biedt Atos ondersteuning aan UEFA bij het dagelijkse beheer en de optimalisatie van haar systemen en applicaties. Deze samenwerking zal zich ook richten op het leggen van de basis voor toekomstige evenementen, waaronder de Nations League-finale in 2025, om ervoor te zorgen dat de UEFA goed voorbereid is om een uitzonderlijke ervaring te leveren.

Atos is ook wereldwijd IT-partner van de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024