Wouter Hoeffnagel - 30 juli 2024

IT-leiders in publieke sector: Gebruik meerdere IT-operating-modellen stijgt

IT-leiders in de publieke sector verwachten op korte termijn een aanzienlijke adoptie van meerdere IT-operating-modellen (87%). Het gebruik van deze modellen blijft met 57% vooralsnog achter in de sector in verhouding met andere sectoren, waar het gemiddelde op 60% ligt.

IT-leiders in publieke sector: Gebruik meerdere IT-operating-modellen stijgt image

Dit blijkt uit het zesde jaarlijkse wereldwijde Public Sector Enterprise Cloud Index (ECI)-onderzoeksrapport van Nutanix. Het gebruik van hybride multi-cloudmodellen in de sector verviervoudigt naar verwachting in de komende één tot drie jaar. De reden hiervan is dat IT-beslissers bij organisaties in de publieke sector datacenters willen moderniseren tot private clouds en keuzevrijheid in public clouds willen houden. De belangrijkste drijfveren voor investeringen in IT-infrastructuur in het komende jaar zijn onder andere ransomwarepreventie, IT-modernisering en ondersteuning van AI-strategieën voor flexibiliteit en toegang tot nieuwe mogelijkheden om de operations te verbeteren.

Meer complexiteit door strengere regels

De publieke sector wordt geconfronteerd met regelgeving en compliance-mandaten met betrekking tot waar en hoe gegevens van gebruikers worden opgeslagen. Dit zorgt voor complexiteit als organisaties hun IT-infrastructuur moderniseren. Hybride multi-clouds bieden belangrijke voordelen voor organisaties in de publieke sector, waaronder het vereenvoudigen van werkzaamheden, het verbeteren van privacy en beveiliging, het optimaliseren van waar apps en gegevens zich bevinden, en het voorbereiden op technologische innovaties zoals AI. Uit het Public Sector ECI-rapport blijkt dat de toepassing van hybrid multi-cloud aanzienlijk varieert tussen de subsectoren: het onderwijs loopt voorop, terwijl landelijke en lokale overheden achterblijven.

“Net als andere sectoren staan organisaties in de publieke sector te popelen om hun IT-infrastructuur te moderniseren en de basis te leggen voor de toepassing van nieuwe technologieën om betere diensten en ervaringen te bieden”, zegt Greg O’Connell, Sr. Director Sales, Publieke Sector bij Nutanix. “80% van de publieke sector zegt zelfs te verwachten hun investeringen in AI-technologie het komende jaar te verhogen."

Respondenten uit de publieke sector zijn gevraagd naar de huidige uitdagingen, naar hoe ze bedrijfskritische applicaties vandaag de dag draaien en waar ze deze in de toekomst willen draaien.

Hybrid multi-cloudimplementaties blijven achter

Uit het rapport blijkt ook dat hybrid multi-cloudimplementaties achter blijven in vergelijking met andere industrieën. De overgrote meerderheid van organisaties in de publieke sector (85%) en alle sectoren (90%) waren het erover eens dat hun organisaties nu cloud-smartstrategieën omarmen. Echter, slechts 8% van de wereldwijde organisaties in de publieke sector gaf echter aan een hybrid multi-cloudaanpak te gebruiken.

Als organisaties in de publieke sector investeren in IT-infrastructuur, is bescherming kunnen bieden tegen ransomware en malware de belangrijkste drijfveer (17%). Dit werd gevolgd door de prestaties van de infrastructuur (15%) en de mogelijkheid om flexibel workloads te verplaatsen tussen private en public cloudplatformen (14%).

Beveiliging en compliance zijn topprioriteit

Beveiliging en compliance zijn de grootste drijfveren voor het verplaatsen van applicaties en de topprioriteit voor CIO’s/CTO’s, nu organisaties in de publieke sector herstellen van veel ransomware-aanvallen. De overgrote meerderheid van de ECI-respondenten - 92% in de publieke sector en 95% wereldwijd - geeft aan dat ze in de afgelopen 12 maanden één of meer applicaties hebben verplaatst naar een andere IT-omgeving. De toename van het verplaatsen van workloads om de vereisten van elke applicatie zo goed mogelijk te ondersteunen, zorgt voor grotere behoefte aan eenvoudige en flexibele portabiliteit tussen clouds. Vooral de veranderende beveiligingsvereisten zijn de drijvende kracht achter de verplaatsing van applicaties.

Het gebruik van AI neemt toe, hoewel er nog steeds uitdagingen zijn met betrekking tot privacy en best practices. Hoewel AI-ondersteuning vrij laag scoort bij de aankoopcriteria voor infrastructuur in de publieke sector, tonen respondenten elders veel interesse in de technologie. 80% van de publieke sector verwacht hun investeringen in AI-technologie in het komende jaar te verhogen. Ongeveer een derde (32%) zegt dat deze verhogingen ‘aanzienlijk’ zouden zijn. Een derde (33%) geeft aan dat integratie met cloud-native services, zoals AI, een reden is om één of meer applicaties naar een andere infrastructuur te verplaatsen.

Uitdagingen

De belangrijkste uitdagingen zijn opslag in meerdere omgevingen, operations, beveiliging en duurzaamheid. Het beheren van meerdere IT-omgevingen zorgt voor operationele uitdagingen die vaak te maken hebben met interoperabiliteit en datamanagement tussen infrastructuren met verschillende onderliggende technologieën. Op de vraag om hun grootste uitdaging op het gebied van datamanagement te noemen, noemt het grootste percentage in de publieke sector het voldoen aan richtlijnen voor gegevensopslag/gebruik (19%) als belangrijkste factor. Strategieën voor dataopslag worden in toenemende mate gedreven door privacyregels over waar gegevens mogen worden opgeslagen, zoals vereisten voor datasoevereiniteit.

Voor het zesde achtereenvolgende jaar voerde Vanson Bourne namens Nutanix onderzoek uit onder 1.500 IT- en DevOps/Platform Engineering-beslissers over de hele wereld in december 2023. De respondenten zijn afkomstig uit verschillende sectoren, bedrijfsgrootten en regio’s, waaronder Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en de regio Azië-Pacific-Japan (APJ). Het rapport is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024