Witold Kepinski - 04 augustus 2024

Fitbit-data: significant verband tussen voldoende slaap en kans op obesitas en slaapapneu

lk extra uur slaap vermindert de kans op aandoeningen zoals obesitas en slaapapneu significant, dat blijkt uit een onderzoek van het Vanderbilt University Medical Center, het NIH's All of Us Research Program en Google naar de invloed van slaapduur, slaapkwaliteit en consistentie op een breed scala aan gezondheidsfactoren.

Fitbit-data: significant verband tussen voldoende slaap en kans op obesitas en slaapapneu image

Dit is de grootste studie in zijn soort, gebaseerd op bijna 6,5 miljoen nachten slaapdata van meer dan 6.700 Fitbit-gebruikers gedurende gemiddeld 4,5 jaar.We weten allemaal dat een goede nachtrust belangrijk is, maar wanneer het gaat om de dagelijkse variaties in slaapduur en -kwaliteit, zijn de meeste mensen zich misschien niet bewust van de impact op de lange termijn gezondheid. Wat we daar vooral terugzien in het onderzoek? Dat consistente slaap nét zo belangrijk is als voldoende slaap krijgen. Laat dat een wake-up call zijn.

Dit zijn de bijzonderste resultaten uit het onderzoek:

  1. Slaapduur: Er is een verband tussen slaapduur en aandoeningen als obesitas en slaapapneu. Met elk uur slaap vermindert de kans op deze ziekten significant.
  2. Slaapstadia: Een goede balans van REM-, lichte en diepe slaap speelt een cruciale rol in de hartgezondheid en het mentaal welzijn.
  3. Onrustige slaap: Toegenomen onrust tijdens de slaap wordt gelinkt aan hogere kansen op slaapstoornissen en hypothyreoïdie.
  4. Onregelmatige slaap: Inconsistente slaappatronen worden in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, obesitas en psychische stoornissen.
  5. Demografische verschillen: Er zijn aanzienlijke verschillen in de gemiddelde slaapduur tussen verschillende groepen mensen. Vrouwen slapen bijvoorbeeld langer dan mannen, en witte mensen langer dan zwarte mensen. Dit laat zien hoe belangrijk het is om naar iedereen apart te kijken en rekening te houden met mogelijke verschillen in gezondheid als we onderzoek doen naar slaap.
  6. Levensstijl: Factoren zoals roken en het drinken van alcohol beïnvloeden de slaapduur, wat de onderlinge verbondenheid van gezondheidsgewoonten benadrukt.
  7. Dutje is populair: Het onderzoek geeft ook een bijzonder inkijkje in wanneer de meeste mensen slapen. De deelnemers gingen meestal rond 23:10 uur naar bed en kregen ongeveer 6,7 uur slaap tijdens hun belangrijkste slaapperiode van de dag. Er zijn zelfs nogal wat mensen die rond 14:30 uur een middagdutje doen.
Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW