Wouter Hoeffnagel - 01 augustus 2024

AI Act is van kracht

De Europese AI-verordening is vanaf vandaag van kracht. De wet reguleert het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen de Europese Unie (EU).

AI Act is van kracht image

Met de AI Act ontstaat een juridisch kader voor de inzet van AI binnen de EU. De Europese wet moet onder meer AI-innovatie stimuleren, en tegelijkertijd de ontwikkeling van de technologie in goede banen leiden. Daarnaast is de wet bedoeld om de EU een leidende positie te geen op het gebied van AI, terwijl de grondrechten en veiligheid van Europeanen tegelijkertijd wordt gewaarborgd.

AI-ontwikkeling in goede banen leiden

De Europese wet is onder meer bedoeld om innovatie op het gebied van AI te stimuleren, en de ontwikkeling van AI in goede banen te leiden. Ook moet de wet de EU een leidende positie op het gebied van AI bezorgen. Tegelijkertijd moet de AI Act de grondrechten en veiligheid van Europeanen waarborgen.

De Europese wet brengt onder meer regels met zich mee voor het gebruik van AI-systemen door bedrijven. Zo zijn AI-toepassingen die emoties identificeren op de werkvloer of scholen niet toegestaan. Ook legt de AI Act het scrapen van systemen van andere platforms voor het creƫren van databases voor gezichtsherkenning aan banden.

Transparantie

Ook stelt de AI Act transparantievereisten aan General-purpose AI (GPAI) systemen en GPAI-modellen waar deze op zijn gebaseerd. Ook moeten zij voldoen aan Europese wetgeving op het gebied van auteursrechten. Hiervoor moeten partijen gedetailleerd in kaart brengen welke content zij gebruiken voor het trainen van modellen. Beelden, audiobestanden en video's die met behulp van AI zijn bewerkt moeten duidelijk als dusdanig zijn gekenmerkt.

Hoewel de AI Act in werking is getreden, geldt een overgangsperiode die bedrijven en overheden de ruimte geeft hun werkwijze in lijn met de Europese wet te brengen.

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW