Witold Kepinski - 05 augustus 2024

Doorstart voor 3D print leverancier Shapeways

Er is goed nieuws voor de Nederlandse 3D-printindustrie. Shapeways, een van de pioniers op het gebied van online 3D-printen dat op 3 juli failliet werd verklaard, gaat door onder nieuwe eigendom. Na een faillissementsprocedure heeft het Eindhovense Manuevo B.V., opgericht door het voormalige management van Shapeways, de activiteiten overgenomen.

Doorstart voor 3D print leverancier Shapeways image

Op 3 juli 2024 werd Shapeways B.V. failliet verklaard. Na intensief overleg is er nu een akkoord bereikt over een doorstart. Hierdoor kan de productielocatie in Eindhoven open blijven en blijven naar schatting 30 van de 53 arbeidsplaatsen behouden. Manuevo zal vooralsnog onder haar eigen naam opereren zo meldt Boels Zanders Advocaten op zijn website.

Wereldwijde impact

Shapeways was een pionier in het toegankelijk maken van 3D-printtechnologie voor consumenten en ontwerpers wereldwijd. Het bedrijf bood een platform waar gebruikers hun eigen ontwerpen konden uploaden en laten printen in diverse materialen. Ook was er een marktplaats waar ontwerpers hun creaties konden verkopen. Helaas is naast de Nederlandse tak ook de Amerikaanse divisie van Shapeways failliet verklaard.

Samenwerking in faillissementsprocedures

De curatoren van Boels Zanders en de adviseurs van Trip Advocaten hebben nauw samengewerkt om deze doorstart mogelijk te maken. Er wordt momenteel gezocht naar manieren om de verschillende faillissementsprocedures op een gecoördineerde wijze af te ronden.

Meer informatie

Voor vragen over het faillissement kunt u contact opnemen met faillissementen@bz.nl. Voor vragen over de toekomst van Shapeways kunt u contact opnemen met jules.witte@manuevo.com.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024