Witold Kepinski - 06 augustus 2024

IBM ontwikkelt eigen Vela cluster

IBM heeft een eigen Vela cluster ontwikkeld met behulp van Storage Scale om zijn AI-modellen te trainen. Dit meldt IBM een onderzoeksrapport die gratis te lezen is. Vela is IBM's eerste AI-geoptimaliseerde, cloud-native supercomputer.

IBM ontwikkelt eigen Vela cluster image

AI-infrastructuur speelt een sleutelrol in de snelheid en kostenconcurrentiekracht van het ontwikkelen en implementeren van geavanceerde AI-modellen, aldus IBM in het onderzoek: 'De huidige vraag naar krachtige AI-infrastructuur voor modeltraining wordt aangestuurd door de opkomst van generatieve AI en fundamentele modellen, waarbij soms duizenden GPU's moeten samenwerken aan een enkele trainingstaak om het model binnen een redelijke tijd te trainen. Het leveren van efficiënte en goed presterende AI-training vereist een end-to-end-oplossing die hardware, software en holistische telemetrie combineert om te voorzien in meerdere soorten AI-werklasten" 

Vela

In het onderzoeksrapport beschrijft IBM de hybride cloudinfrastructuur van IBM die zijn generatieve AI-modelontwikkeling aandrijft. 

Deze infrastructuur omvat ten eerste Vela: een AI-geoptimaliseerde supercomputercapaciteit die rechtstreeks is geïntegreerd in de IBM Cloud en die schaalbare, dynamische, multi-tenant en geografisch verspreide infrastructuur levert voor grootschalige modeltraining en andere AI-workflowstappen.

Ten tweede is er Blue Vela: een grootschalige, speciaal gebouwde, on-premises hostingomgeving die is geoptimaliseerd om IBM's grootste en meest ambitieuze AI-modeltrainingstaken te ondersteunen. 'Vela biedt IBM het dubbele voordeel van hoge prestaties voor intern gebruik, samen met de flexibiliteit om zich aan te passen aan een evoluerend commercieel landschap. Blue Vela biedt ons de voordelen van snelle ontwikkeling van onze grootste en meest ambitieuze modellen, evenals toekomstbestendigheid tegen het evoluerende modellandschap in de industrie. Samen bieden ze IBM de mogelijkheid om snel te innoveren in de ontwikkeling van zowel AI-modellen als commerciële aanbiedingen', aldus IBM.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024