Redactie - 06 augustus 2024

Chiplobby: 'EU-beperkingen van investeringen chipfabrikanten tast wendbaarheid en relevantie aan'

Leg zo min mogelijk beperkingen op aan investeringen van chipfabrikanten in partijen die buiten de Europese Unie (EU) zijn gevestigd. Deze oproep doet een sectorvereniging van Europese halfgeleiderfabrikanten aan de EU. Europese chipbedrijven dreigen volgens de vereniging het risico hun wendbaarheid of relevantie te verliezen.

Chiplobby: 'EU-beperkingen van investeringen chipfabrikanten tast wendbaarheid en relevantie aan' image

De vraag komt van SEMI Europe, een sectorvereniging die zo’n driehonderd Europese halfgeleiderspelers verenigt. Onder hen onder meer ASML, NXP, STMicroelectronics, Infineon maar ook onderzoeksinstellingen zoals het Leuvense imec of het Duitse Frauhofer. Volgens Reuters vraagt SEMI Europe aan de EU om zo weinig mogelijk beperkingen op te leggen aan Europese bedrijven die willen investeren in chiptechnologiebedrijven die buiten de EU zitten. Daar zijn plannen voor, zowel rond chiptechnologie als rond AI en biotech, maar effectieve wetgeving of richtlijnen zouden pas voor 2025 zijn.

‘Europese halfgeleiderbedrijven moeten zo vrij als mogelijk zijn in hun investeringsbeslissingen, of ze riskeren hun wendbaarheid en relevantie te verliezen,’ Stelt SEMI volgens Reuters. Tegelijk stelt het dat zo’n beperkingen er voor zal zorgen dat grensoverschrijdend onderzoek wordt beperkt.

In samenwerking met Data News

ALSO BW tm 16-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-3 | 14-10 tm 21-10