Redactie - 07 augustus 2024

Intel: optimaliseert wat is er aan de hand?

Onlangs schrapte Intel 15.000 jobs en schortte het zijn dividenden aan aandeelhouders op. Die reageerden door massaal hun aandelen te verkopen, met een van de zwaarste beursdalingen ooit voor het bedrijf. Wat is er eigenlijk aan de hand daar?

Intel: optimaliseert wat is er aan de hand? image

Het gaat niet super goed met Intel. Na een tegenvallend kwartaal wil het bedrijf zo’n tien miljard dollar besparen om de huidige (en komende) financiële stormen te doorstaan. De 15.000 ontslagen zijn daartoe een poging, maar het is duidelijk niet genoeg om aandeelhouders te sussen. De beurswaarde van Intel Corp. kende onlangs de grootste krimp in meer dan 40 jaar, met een verlies van 26 procent.

Achterlopertje

Die financiën hebben een aantal oorzaken. Ten eerste liep Intel de voorbije jaren tegen enkele technische problemen. Zo zitten er fouten in enkele reeksen van Intel’s Gen Core desktop processoren. Intel heeft daarom onder meer de garantie van zijn Raptor Lake PC Chips moeten verlengen van drie naar vijf jaar. De productie van 10 nm-chips liep enkele jaren terug ook stevige vertragingen op, met gevolgen voor leveringen en wat reputatieschade.

In de praktijk wordt Intel momenteel dan ook gezien als een bedrijf dat wat achterloopt op de huidige technologie. De techgigant kon jaren teren op zijn toppositie als belangrijkste Amerikaanse chipontwikkelaar, maar verloor de voorbije jaren wat van die reputatie, en ook enkele van zijn belangrijke klanten.

Apple was bijvoorbeeld jarenlang een van de belangrijke afnemers van Intel-chips, maar is vier jaar geleden begonnen met het zelf ont

Daar komt bij dat die andere techgigant, Microsoft, ook voor een deel van zijn pc’s is overgestapt naar de concurrentie. De nieuwe Surface-toestellen van Microsoft draaien bijvoorbeeld op Qualcomm-chips. Intel gaat in de toekomst wel nieuwe AI-chips ontwikkelen samen met Microsoft, maar dat is dus voor de toekomst, en niet voor nu.

Een trage ommeslag

Wat betekent dat voor nu, het bedrijf zijn cijfers ziet stagneren. Waar Intel ooit dominant was als chipontwikkelaar, hebben AMD , Qualcomm en vooral Nvidia de voorbije twee jaar marktaandeel weggekaapt met de nieuwste AI-chips. Pat Gelsinger (foto), CEO van Intel, is ondertussen al een tijdje aan het proberen dat schip te keren, maar dat is een proces van lange adem, en Intel was tot nu toe vooral bezig met het verstevigen van de basis.

Het bedrijf heeft de voorbije jaren enorme investeringen gedaan in nieuwe bedrijfslijnen en nieuwe fabrieken, ook in Europa. Tegelijk is Intel nog aan het overschakelen op een nieuwe rol als ‘Foundry’, waarbij ze chips gaan bouwen voor derde partijen. Die Intel Foundry Services is een nieuwe bedrijfstak die nog volop aan het opstarten is. Dat zijn dus vooral investeringen voor de toekomst, die momenteel nog niet veel opbrengen.

Paniek op de markt

Dat Intel voor dit kwartaal verlies boekt is dan ook geen grote verrassing. Het bedrijf had daar eerder al voor gewaarschuwd. Een verminderde omzet komt harder aan, en ook het banenverlies is ontstellend, zeker als je weet dat Intel vorig jaar ook al eens 5 procent van het personeel aan de deur zette. Intel blijft echter wel een gigantisch bedrijf met meer dan 100.000 werknemers.

Dat het nu zo hard afgestraft wordt heeft deels met die verliezen te maken, maar ook met een wat bredere paniek op de beurzen na rapporten dat er het voorbije jaar minder banen bijkwamen in de Verenigde Staten dan eerst gedacht. Dat verminderde economische herstel zorgt ondertussen wereldwijd voor beursdalingen. Voor Intel komt dat nu samen in een stevige knauw in beurswaarde.

In samenwerking met Data News

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024