Wouter Hoeffnagel - 10 augustus 2024

Staatsbosbeheer ondersteunt inzet geografische informatie met Esri Advantage Program

Staatsbosbeheer werkt samen met Esri via het Esri Advantage Program, met als doel het maximale te halen uit geografische informatie bij het beheer van 270.000 hectare natuur en landschap werkt. Dankzij de technische ondersteuning, consultancy en trainingen van Esri in dit meerjarenprogramma kan Staatsbosbeheer de inzet van GIS-toepassingen voor de ruim 800 gebruikers van de organisatie optimaliseren. Na het doorlopen van het eerste traject van drie jaar is het GIS-team van Staatsbosbeheer beter toegerust om de verschillende gebruikers van geografische informatie binnen de organisatie te ondersteunen.

Staatsbosbeheer ondersteunt inzet geografische informatie met Esri Advantage Program image

Geografische informatie is onmisbaar voor Staatsbosbeheer en wordt ingezet voor onder andere de inspecties van de grenzen van de beheerde gebieden, het in kaart brengen van de recreatieve voorzieningen of het monitoren van invasieve exoten in Nederland. Gezien de grote hoeveelheid gebruikers met uiteenlopend kennisniveau, de vele verschillende toepassingen en de snelle organische groei van het ArcGIS-portaal zocht Staatsbosbeheer ondersteuning bij het ontwikkelen van een meerjarenplan voor de inzet van GIS.

Gerard Eppink, functioneel applicatiebeheerder bij Staatsbosbeheer: “Staatsbosbeheer is enorm GIS-minded. Voor onze medewerkers in het veld is een tablet met een viewer waarop ze kunnen zien hoe de buitenruimte er nu uitziet, vergeleken met de situatie van jaren geleden, heel prettig. Het gebruik van ons ArcGIS Online-portaal is de afgelopen jaren dan ook enorm gegroeid. Met de razendsnelle ontwikkelingen moesten we ervoor waken dat we achterop zouden raken qua kennis en kunde. Het totaalpakket dat het Advantage Program biedt was voor ons een aantrekkelijke oplossing om hiermee aan de slag te gaan.”

Adviezen en best practices

Esri ondersteunt Staatsbosbeheer onder andere met adviezen en best practices voor het ArcGIS-portaal. Daarnaast is er ook aandacht voor governance, strategisch advies en trainingen. Als gevolg van het doorlopen traject kan Staatsbosbeheer efficiënter werken en is het eigen GIS-team in staat om de uiteenlopende gebruikerstypen te bedienen, door ze te voorzien van de informatie die nodig is voor hun werkzaamheden.

“Het portaal dat wij gebruikten was in korte tijd organisch gegroeid, waardoor we graag gebruik maakten van een second opinion door Esri”, aldus Eppink. “De inzichten die daaruit volgden waren voor ons heel waardevol. Het zorgde ervoor dat collega’s weer sneller met nieuwe vragen komen en beseffen dat ze niet alles zelf hoeven uit te zoeken. Door voor technische vraagstukken de expertise van Esri in te zetten, kunnen we zelf weer tijd besteden aan andere dingen.”

Na een volledig programma van drie jaar starten Staatsbosbeheer en Esri dit jaar een nieuwe cyclus van drie jaar. Iris Theunisse, Enterprise GIS consultant bij Esri: “Staatsbosbeheer kent een fors aantal uiteenlopende toepassingen en gebruikers van geografische informatie. Daarbij is er een groot verschil in de applicaties en het detailniveau dat bijvoorbeeld boswachters nodig hebben om een natuurgebied te monitoren en te beschermen ten opzichte van wandelaars die op zoek zijn naar een mooie wandelroute. Dat vraagt veel van het GIS-team van Staatsbosbeheer. Met gerichte trainingen en technische ondersteuning heeft het Esri Advantage Program geholpen om die uitdagingen beter het hoofd te kunnen bieden. Het is een van de redenen dat geografische informatie binnen Staatsbosbeheer een steeds belangrijkere strategische positie inneemt. We kijken dan ook uit naar onze volgende periode van samenwerking.”

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024