Wouter Hoeffnagel - 09 augustus 2024

CDA-Kamerlid wil gebruik Chinese software in auto's aan banden leggen

CDA-Kamerlid Boswijk pleit voor een Europees verbod op het gebruik van Chinese software in Europese auto's. De maatregel moet voorkomen dat de software risico's kan opleveren voor de nationale veiligheid. Boswijk verwijst daarbij naar recente plannen van de Amerikaanse overheid om Chinese software in diverse soorten auto's te verbieden.

CDA-Kamerlid wil gebruik Chinese software in auto's aan banden leggen image

De VS kondigden onlangs aan Chinese software in zelfrijdende voertuigen en voertuigen die 'verbonden' zijn met internet aan banden te leggen. Het land wil zo voorkomen dat gegevens van Amerikanen in Chinese handen vallen en spreekt daarnaast over risico's voor de nationale veiligheid.

Kamervragen

CDA-Kamerlid Boswijk stelt hierover Kamervragen aan de ministers Veldkamp van Buitenlandse Zaken en Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Boswijk wil onder meer weten in hoeverre Veldkamp en Klever Chinese software in auto's als risico voor de nationale veiligheid ziet, en in hoeverre Nederland en de EU dit oordeel zouden moeten overnemen. Ook vraagt Boswijk Veldkamp en Klever binnen de EU te pleiten voor het zo spoedig mogelijk overnemen van de Amerikaanse maatregelen tegen het gebruik van Chinese software in auto's die in de EU de weg opgaan.

Eerder dit jaar stelde Boswijk ook al vragen over dataverzameling door elektrische voertuigen (EV's) van Chinese makelij. Een motie waarin Boswijk opreopt tot een onderzoek naar risico's van Chinese EV's op de Nederlandse staatsveiligheid werd in april in de Tweede Kamer aangenomen.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024