Wouter Hoeffnagel - 09 augustus 2024

Investering Amazon in Anthropic onderzocht door Britse toezichthouder

De Britse mededingingsautoriteit start een onderzoek naar een investering van 4 miljard euro van Amazon in AI-bedrijf Anthropic. Het onderzoekt onder meer de impact van de samenwerking op de concurrentie op de markt.

Investering Amazon in Anthropic onderzocht door Britse toezichthouder image

De investering van Amazon is al in september 2023 aangekondigd. In maart 2024 maakte Amazon het laatste deel van het beloofde geld over naar Anthropic. Het onderzoek komt dus relatief laat op gang. Amazon krijgt via het partnership onder meer toegang tot de nieuwste AI-modellen van Anthropic, waarbij het specifiek gaat om de Claude-modellen van Anthropic. Deze maakt Amazon beschikbaar maakt op Bedrock.

Initiële fase van start

Het onderzoek van de Competitions and Markets Authority (CMA) bestaat uit meerdere fase. In de initiële fase brengt de toezichthouder in kaart in hoeverre de investering in aanmerking komt voor een onderzoek. Ook onderzoekt het in hoeverre Britse concurrenten van Anthropic hinder ondervinden van de investering van Amazon.

De CMA opende onlangs ook al een onderzoek naar een investering van 300 miljoen dollar door Google-moederbedrijf Alphabet in Anthropic.

Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024 Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-4 | 21-10 tm 28-10