Vraag naar security-experts groeit in Nederland
Wereldwijd neemt de vraag naar cybersecurity-professionals in veel landen af. Nederland is een uitzondering; in ons land stijgt de vraag naar security-experts juist en is het aantal vacatures in het afgelopen jaar met ruim twee procent gestegen. Nederland staat wereldwijd op de vierde plek wat betreft vraag naar security-experts, achter Mexico, Spanje en India.
Dit blijkt uit cijfers die het zakelijke sociale netwerk LinkedIn deelt. De 2,1 procent toename in vraag in Nederland is nagenoeg gelijk aan de groei van het aantal werkenden in deze sector, die met 2,4 procent is toegenomen. Deze ontwikkeling staat in contrast met een wereldwijde trend, zoals blijkt uit het nieuwste LinkedIn Cyber Security Report.
Veel gespecialiseerder dan in andere landen
Als het gaat om de gestelde eisen voor cybersecurity functies, toont LinkedIn-data data dat internetveiligheid in Nederland veel gespecialiseerder is dan in andere landen. In de VS vereist 5,6 procent van de vacatures geen diploma, terwijl dit in Nederland slechts 0,2 procent is. Daarmee stellen Nederlandse bedrijven de strengste opleidingseisen van alle onderzochte landen.
Marjolein Kleijn, LinkedIn-director en arbeidsmarktexpert zegt: “Het is logisch dat cybersecurity-bedrijven kundige mensen aan willen nemen. Tegelijkertijd is het een markt die bij uitstek ook kan varen op het hebben van de juiste vaardigheden. Daar ligt ruimte voor cyber beveiligingsorganisaties. Om te voldoen aan de groeiende vraag naar medewerkers én om vrouwelijk talent beter door te laten stromen, zouden we niet volledig vast moeten houden aan het bezitten van diploma’s. Het is ook belangrijk om te kijken of iemand de juiste vaardigheden bezit, of werknemers op te leiden met die vaardigheden. Door te focussen op een op vaardigheden gebaseerde wervingsstrategie kunnen bedrijven sneller nieuw talent vinden en blijven investeren in internetbeveiliging."
Nog altijd door mannen gedomineerd
De cybersecurity-sector blijft overwegend door mannen gedomineerd, ook in Nederland. Het aandeel vrouwelijke professionals in Nederland bedraagt 15,9% waarmee het alleen Duitsland onder zich laat met 14,6%. “Om de genderkloof in deze sector te verkleinen, is een veelzijdige aanpak nodig,” aldus Kleijn.
“Ten eerste is het belangrijk om de toegankelijkheid en inclusiviteit van cybersecurity en technisch onderwijs voor vrouwen te verbeteren. Daarnaast kan het zichtbaar maken van vrouwelijke rolmodellen de aantrekkingskracht van de sector vergroten en meer vrouwen inspireren om een carrière in cybersecurity na te streven. Tot slot zou het hanteren van een skills-based wervingsaanpak, in plaats van uitsluitend te kijken naar ervaring of diploma’s, kunnen bijdragen aan een bredere pool van kandidaten. Hiermee creëer je meer ruimte voor vrouwelijke cyberexperts.”