Omdia: containerbeheer en runtime markt is goed voor 6,3 miljard dollar
Een nieuwe analyse van Omdia's Cloud Software & Services Intelligence Service geeft aan dat de markt voor containerbeheer en runtime is gegroeid tot 6,3 miljard dollar.
Deze markt bestaat nu uit twee afzonderlijke hoofdsegmenten: een container-as-a-service (CaaS)-markt die grotendeels wordt gecontroleerd door grote openbare cloudproviders, met kleinere providers die ook CaaS aanbieden, en een commercieel ondersteunde Kubernetes-markt waar onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) infrastructuur-agnostische oplossingen bieden.
Amazon versloeg Microsoft nipt om de toppositie in de CaaS-markt te claimen, die qua omzet de grootste is. De omzet in het CaaS-marktmodel van Omdia vertegenwoordigt alleen directe kosten, terwijl de omzet uit indirect verbruik van rekenkracht, geheugen, opslag en netwerkbronnen die nodig zijn om gecontaineriseerde applicaties te laten werken, aanzienlijk bijdraagt aan cloudproviders. Kleinere en lokale cloud service providers (CSP's) hebben hun eigen niche in de CaaS-markt gevestigd en bieden een alternatief voor de grote publieke clouds.
In de commercieel ondersteunde containerbeheermarkt, waar Kubernetes zichzelf als de standaard heeft gevestigd, breidde Red Hat zijn voorsprong uit als de beste ISV in het containerbeheerproductsegment. Wanneer we de algehele containerbeheer- en runtimemarkt (inclusief zowel CaaS- als containerbeheerproducten) in ogenschouw nemen, neemt Red Hat de derde plaats in, net achter Amazon en Microsoft.
"De meeste containerbeheeroplossingen zijn gebaseerd op Kubernetes, dat bekend staat om zijn toenemende complexiteit", legt Michael Azoff uit, Chief Analyst bij Omdia's Cloud and Data Center Research Practice. "Volledig beheerde services worden aangeprezen om deze complexiteit te verminderen, maar als je nadenkt over wat selfservice is en wat volledig beheerd is, kun je het beste denken in termen van de twee belangrijkste rollen: ontwikkelaars en site reliability engineers. Of de service nu in de cloud of on-premises is, applicatieontwikkelaars willen de maximale vrijheid om aan de levenscyclus van de applicatie te werken. Waar CaaS zich onderscheidt van on-premises producten, is dat CaaS het beheer en onderhoud van Kubernetes zo eenvoudig mogelijk maakt, wat aantrekkelijk is voor grote ondernemingen met grootschalige vereisten, maar ook voor kleinere bedrijven die niet over de juiste interne vaardigheden beschikken".