Redactie - 20 augustus 2024

Iran probeert Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden

Het Amerikaanse Office of the Director of National Intelligence (ODNI), de Federal Bureau of Investigation (FBI) en de Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) melden dat Iran de Amerikaanse verkiezingen wil beïnvloeden en ondermijnen.

Iran probeert Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden image

In een verklaring wordt gemeld": 'Zoals ieder van ons in eerdere publieke verklaringen heeft aangegeven, probeert Iran verdeeldheid te zaaien en het vertrouwen in onze democratische instellingen te ondermijnen. Iran heeft bovendien een langdurige interesse getoond in het uitbuiten van maatschappelijke spanningen via verschillende middelen, waaronder het gebruik van cyberoperaties om toegang te krijgen tot gevoelige informatie met betrekking tot Amerikaanse verkiezingen. Naast deze aanhoudende pogingen om het vermogen van een Amerikaanse regering om een ​​buitenlands beleid te voeren dat haaks staat op de belangen van Iran, te compliceren, heeft de Intelligence Community (IC) eerder gemeld dat Iran de verkiezingen van dit jaar als bijzonder belangrijk ervaart in termen van de impact die ze kunnen hebben op haar nationale veiligheidsbelangen, waardoor Teheran geneigder wordt om te proberen de uitkomst te beïnvloeden. We hebben steeds agressievere Iraanse activiteiten waargenomen tijdens deze verkiezingscyclus, met name met betrekking tot beïnvloedingsoperaties gericht op het Amerikaanse publiek en cyberoperaties gericht op presidentscampagnes.

Dit omvat de onlangs gerapporteerde activiteiten om de campagne van voormalig president Trump te compromitteren, die de IC toeschrijft aan Iran. De IC is ervan overtuigd dat de Iraniërs via social engineering en andere inspanningen toegang hebben gezocht tot personen met directe toegang tot de presidentiële campagnes van beide politieke partijen. Dergelijke activiteiten, waaronder diefstallen en onthullingen, zijn bedoeld om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden. Het is belangrijk om op te merken dat deze aanpak niet nieuw is. Iran en Rusland hebben deze tactieken niet alleen in de Verenigde Staten gebruikt tijdens deze en eerdere federale verkiezingscycli, maar ook in andere landen over de hele wereld.

Het beschermen van de integriteit van onze verkiezingen tegen buitenlandse invloeden of inmenging is onze prioriteit. Als leider van de dreigingsrespons heeft de FBI deze activiteit gevolgd, contact gehad met de slachtoffers en zal het onderzoek voortzetten en informatie verzamelen om de verantwoordelijke dreigingsactoren te vervolgen en te verstoren. We tolereren geen buitenlandse pogingen om onze verkiezingen te beïnvloeden of te verstoren, inclusief het targeten van Amerikaanse politieke campagnes. Als interagency werken we nauw samen met onze partners in de publieke en private sector om informatie te delen, de veiligheid te versterken en dreigingen te identificeren en te verstoren. Net zoals deze activiteit de toegenomen intentie van de Iraniërs aantoont om onze online platforms te misbruiken ter ondersteuning van hun doelstellingen, toont het ook de noodzaak aan om de veerkracht van die platforms te vergroten. Het gebruik van sterke wachtwoorden en alleen officiële e-mailaccounts voor officiële zaken, het updaten van software, het vermijden van het klikken op links of het openen van bijlagen van verdachte e-mails voordat de authenticiteit ervan bij de afzender is bevestigd, en het inschakelen van multifactorauthenticatie zal de online beveiliging en veiligheid drastisch verbeteren.'

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024