Witold Kepinski - 25 augustus 2024

Nederlandse bedrijven pakken groeiende leiderschapskloof aan

Motiverend leiderschap, waarbij managers worden getraind in hun vermogen anderen te inspireren en te motiveren, is de meest getrainde vaardigheid in het Nederlands bedrijfsleven in het eerste halfjaar van 2024.

Nederlandse bedrijven pakken groeiende leiderschapskloof aan image

Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het van origine Nederlandse Lepaya, een learning & development specialist van Europa. Na motiverend leiderschap werd in het afgelopen half jaar het meest getraind op ‘samenwerking en invloed’ en op ‘bewust leren’ waarbij werknemers worden getraind op hoe ze leergierig kunnen blijven.

Groeiende leiderschapskloof 

Net als in veel andere landen zijn er in Nederland steeds meer aanwijzingen voor een dreigende leiderschapskloof waarbij er simpelweg niet meer genoeg goede mensen zijn om bedrijven te leiden. Daar liggen een aantal factoren aan ten grondslag. Ten eerste vinden er generatieverschuivingen plaats nu de huidige generatie leiders met pensioen gaat en zij hun vaardigheden en kennis met zich meenemen. Tegelijkertijd zitten er, dankzij de pandemie een paar jaar geleden, minder mensen in de pijplijn die bereid zijn leiding te geven. Tijdens de ergste jaren van de lockdowns concentreerden veel bedrijven zich puur op overleven, waarbij trainingsprogramma’s voor het klaarstomen van de nieuwe generatie managers werden verwaarloosd. Het resultaat is een ‘verloren generatie’ leiders: werknemers die gepromoveerd zijn tot leiders maar die veel minder feedback, beoordelingen en mentoring ontvingen dan ze normaal zouden krijgen, met als gevolg slechtere managers die een hoog personeelsverloop veroorzaken. 

Goed management essentieel voor het behoud van werknemers 

“Mensen vertrekken niet bij een bedrijf, ze gaan weg bij hun manager. De helft van de werknemers verlaat zijn baan om van hun manager af te zijn. Goed leiderschap is dus essentieel voor het behoud van je werknemers. Dit besef lijkt het afgelopen half jaar te zijn doorgedrongen tot het Nederlandse bedrijfsleven dat nog steeds worstelt met de zeer krappe arbeidsmarkt”, aldus René Janssen, mede-oprichter en CEO van Lepaya. "Leiderschap gaat niet alleen over het overzien van taken; het gaat over het vermogen anderen te inspireren, te motiveren en te ondersteunen bij het bereiken van hun volledige potentieel. Dat is geen sinecure, zelfs niet voor de meest doorgewinterde managers. In trainingen over motiverend leiderschap leren managers hoe ze een cultuur van zelfvertrouwen, autonomie en verantwoordelijkheid in hun teams kunnen creëren. Het is goed om te zien dat hier nu meer aandacht voor is in het Nederlandse bedrijfsleven en ik hoop dat deze ontwikkeling zich doorzet in het tweede halfjaar van 2024.” 

Stijgende populariteit bewust leren in Europa 

Kijkend naar de data uit heel Europa werd er het meest getraind op ‘samenwerking en invloed’, gevolgd door ‘bewust leren’ en ‘leiderschap’. Bewust leren steeg het snelst in populariteit van de vierde plek (H1 2023) naar de tweede plek in 2024. Dit bewijst dat werknemers over het hele continent moeite hebben om gelijke tred te houden met de eisen van moderne werkomgevingen en dat werkgevers in heel Europa in de snel veranderende bedrijfsomgeving van vandaag, steeds meer het belang zien van werknemers die snel nieuwe vaardigheden kunnen oppikken en zich kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en omgevingen. 

Over de gebruikte gegevens 

De gegevens zijn gebaseerd op data over de eerste 6 maanden van 2024. De data zijn verzameld bij 560 bedrijven. Er namen 17.234 cursisten aan deel die 84.704 uur trainden bij Lepaya. De gebruikte gegevens zijn opvraagbaar via een reply op deze email.

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW