Redactie - 23 augustus 2024

Failliete Celsius zoekt schikking met cryptoplatform Coinmerce

De failliete crypto-bank Celsius heeft een claim ingediend tegen 2500 oud-klanten, waaronder het Nederlandse Coinmerce. "Deze claim heeft voor Coinmerce geen waarde. Een maand vóór het faillissement in 2022 haalde Coinmerce op tijd $10,7 miljoen (dollar) aan tegoeden weg bij Celsius, om haar gebruikers te beschermen. Nu eist Celsius 2 jaar na haar faillissement, via een Amerikaanse 'clawback'-procedure, de cryptoactiva terug. Deze zijn inmiddels in waarde verdubbeld. Coinmerce is niet op een eerder schikkingsvoorstel van $1,4 miljoen ingegaan en benadrukt dat zij zelf nog $2,5 miljoen van Celsius tegoed heeft", zo meldt Coinmerce in een persbericht.

Failliete Celsius zoekt schikking met cryptoplatform Coinmerce image

Coinmerce meldt: "Na de ineenstorting van stable coin UST (TerraUSD) op 9 mei 2022 heeft Coinmerce haar blootstelling aan derde partijen in heroverweging genomen. Daaropvolgend is het besluit genomen om op 13 mei haar positie bij Celsius te minimaliseren door het merendeel van haar tegoeden veilig te stellen."

"Coinmerce is desondanks zelf gedupeerde van het faillissement van Celsius. Op het moment van het faillissement stond er nog $2,5 miljoen aan crypto bij Celsius. Dit verlies heeft Coinmerce voor eigen rekening genomen, zodat gebruikers van Coinmerce niet door het faillissement van Celsius zijn geraakt."

'Blootstelling geminimaliseerd'

Jaap de Bruijn, CEO Coinmerce: “Wij hebben destijds de keuze gemaakt onze blootstelling aan Celsius uit voorzorg tot een minimum te beperken. Toen Celsius een maand later failliet ging, hebben wij zonder aarzelen het klantbelang voorop gesteld en de geleden schade gedekt ten behoeve van onze gebruikers. We zien met vertrouwen een gepaste oplossing tegemoet.”

Het bedrijf meldt: "Dergelijke faillissementszaken worden in Amerika praktisch nooit afgehandeld tegen de volledige vordering; Amerikaanse Celsius klanten is aangeboden om te schikken tegen 27.5% van het oorspronkelijke bedrag. Het verhalen van een ‘clawback‘-vordering is dan ook een complexe opgave voor curatoren, met name wanneer de vordering buiten de VS moet worden verhaald. Celsius heeft in maart 2024 nog een schikking ter hoogte van 13,75% ($1,4 miljoen) van het oorspronkelijke bedrag aan Coinmerce voorgesteld. Coinmerce is, na inwinnen van juridisch advies, niet op dit voorstel ingegaan. Reden hiervoor is mede het gegeven dat Coinmerce zelf nog een vordering op Celsius heeft."

"In Nederland geldende wetgeving voorziet niet in een dergelijke ‘clawback‘-procedure, omdat dit in strijd zou zijn met het fixatiebeginsel. Amerikaans faillissementsrecht is niet van toepassing in Nederland. Een eventuele uitspraak van een Amerikaanse rechtbank is dan ook niet direct uitvoerbaar. Coinmerce veronderstelt dat de vordering van Celsius, gelet op de relevante feiten, geen stand zal houden in Nederland."

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024