Witold Kepinski - 23 augustus 2024

Amsterdam datacenterhub onder druk door strenge regels en stroomtekorten

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam, een belangrijke knooppunt voor internationale dataoverdracht, kampt met groeiende uitdagingen bij de ontwikkeling van datacenters. Strikte regelgeving en een beperkte stroomvoorziening remmen de groei van deze cruciale infrastructuur af.

Amsterdam datacenterhub onder druk door strenge regels en stroomtekorten image

Dit meldt CBRE in zijn Global Data Center Trends 2024 rapport die alle wereldwijde datacenter hubs onder loep heeft genomen.

Hoewel Amsterdam een strategische locatie is voor datacenters vanwege de uitstekende connectiviteit, heeft de stad moeite om gelijke tred te houden met andere Europese markten zoals Frankfurt en Londen. De groei van het aantal datacenters in Amsterdam is dit jaar zelfs lager dan gemiddeld, met een beperkt aanbod aan nieuwe locaties.

Stroomtekorten en regelgeving als grootste obstakels

De belangrijkste oorzaak van deze vertraging is het tekort aan beschikbare stroom. Het bouwen van nieuwe datacenters vergt enorme hoeveelheden energie, en de huidige infrastructuur in Amsterdam is niet altijd toereikend. Daarnaast zijn er strenge regels en vergunningseisen voor de bouw van datacenters, wat het proces tijdrovend en kostbaar maakt.

Kansen voor de toekomst

Ondanks de huidige uitdagingen zijn er ook kansen voor Amsterdam. De verwachting is dat een geplande upgrade van het elektriciteitsnet in 2025 de situatie zal verbeteren en nieuwe mogelijkheden zal creëren voor datacenterontwikkeling. Daarnaast is er een groeiende vraag van hyperscalers naar datacentercapaciteit in Europa, en Amsterdam zou hiervan kunnen profiteren als de infrastructuur wordt verbeterd.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Voor bedrijven die afhankelijk zijn van clouddiensten en grote hoeveelheden dataverwerking, betekent de krapte op de Amsterdamse datacentermarkt dat het moeilijker kan worden om aan de groeiende behoeften te voldoen. Dit kan leiden tot hogere kosten en een verminderde beschikbaarheid.

Conclusie

Amsterdam is een aantrekkelijke locatie voor datacenters, maar de combinatie van strenge regelgeving en een beperkte stroomvoorziening vormt een aanzienlijke uitdaging voor de groei van deze sector. Het is van belang dat de Nederlandse overheid en de energiesector samenwerken om de nodige investeringen te doen in de infrastructuur, zodat Amsterdam zijn positie als leidende datacenterhub kan behouden.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024