Piet Honkoop - EGP: Hoe EGP wél keuzevrijheid en voorspelbaarheid biedt
Sinds de overname van VMware door Broadcom is het erg onrustig in de markt. Er zijn nog steeds veel vraagtekens voor klanten en businesspartners, vooral als het om de kosten gaat. Private-cloudleverancier EGP biedt hen een interessant alternatief, vertelt CTO Piet Honkoop.
“Er is nog steeds veel onduidelijkheid over wat de prijzen van Broadcom op de langere termijn gaan doen, maar je hoeft er in ieder geval niet op te rekenen dat ze omlaag gaan”, begint Piet Honkoop van EGP zijn verhaal. Broadcom heeft de perpetual licenties, waarbij je eenmalig investeert en dan eigenaar bent, afgeschaft. “Dat biedt voor henzelf te weinig voorspelbaarheid en dat is slecht voor de beurswaarde. Het is daarnaast onduidelijk hoe het met de continuïteit van het development zit. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, dan moet je jezelf als businesspartner toch achter de oren gaan krabben.”
Tijd voor actie
Als je niet meer afhankelijk wilt zijn van de grillen van techreuzen, moet je niet voort blijven kabbelen, maar actie ondernemen, zo vindt Honkoop. “Je wilt voorspelbare kosten. Daarom is de volledige overstap naar de publieke cloud vaak ook geen goede keuze. Je ziet dat bedrijven daar vaak weer op terugkomen, omdat de kosten uit de hand lopen.”
Maar wat moet je dan wel doen? “Kijk eerst naar wat je als team kunt ondersteunen. Hoeveel kennis heb je al in huis en ben je bereid om te investeren in meer kennis?”, zegt hij. “Je kunt kiezen voor een andere grote speler zoals Nutanix, Hyper-V van Microsoft of Oracle. In de meeste gevallen valt de keuze dan op Hyper-V. Dat soort grote spelers bieden overzichtelijke producten en hebben een betrouwbare supportafdeling. Maar hoe voorkom je dat hetzelfde gebeurt als nu met het voormalige VMware? Daar heb je geen invloed op.”
Er is ook een andere mogelijkheid. Honkoop noemt het de ‘alternatieve’ hypervisors. “Dan moet je denken aan namen als KVM, Proxmox en OpenStack. De technologie die daaronder zit is open source, met verschillende supportpakketten en beheertools die je af kunt sluiten. In zo’n beheertool maakt een leverancier al bepaalde keuzes. Die beperken je, maar maken het leven ook makkelijker, zeker als je zelf wat minder technische kennis hebt. De supportpakketten zorgen ervoor dat je niet alles zelf hoeft te doen. Dus het is niet open source zoals veel mensen het kennen.”
Interessant alternatief
Gebrek aan kennis kan een uitdaging zijn, zeker aan die open source-kant. Maar daar komt EGP om de hoek kijken. Want voor wie niet meer vast wil zitten aan Broadcom, maar wie ook niet voldoende kennis heeft om zelfstandig over te stappen op een andere hypervisor, heeft EGP sinds kort een interessant alternatief. Het heeft haar bestaande hypervisor-strategie uitgebreid. “We combineren bestaande oplossingen met onze kennis. Daardoor heb je als businesspartner een technisch onafhankelijk platform met dezelfde eigenschappen als het platform dat mensen kennen. Daar kunnen we eventueel nog een supportcontract aan koppelen.”
Veel partijen twijfelen over een overstap omdat ze het te complex vinden om een platform om te bouwen, weet Honkoop. Die bedrijven zijn bij EGP aan het juiste adres. “We kunnen het platform integreren met het onze of we zorgen voor een volledige overstap op ons platform. We hebben verschillende migratietrajecten voor verschillende hypervisors, waarbij onze focus ligt op zo min mogelijk downtime, zodat je zo snel mogelijk door kunt, zonder dat klanten er last van hebben.”
Ongeveer 95 procent van de EGP-klanten die VMware-technologie gebruikten, zijn inmiddels overgestapt, schat Honkoop in. “Per businesspartner kijken we vervolgens wat de beste route is. Ze kunnen bij ons nog steeds meerdere kanten op. We blijven dingen parallel draaien. Ik merk dat de meeste klanten zelf geen duidelijke voorkeur hebben. Ze vertrouwen op onze expertise. Wij kunnen goed inschatten wat vanuit technisch en financieel oogpunt de beste keuze is. In de praktijk komen we vaak uit bij een moderne hypervisors met een open source-achtergrond. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Het blijft maatwerk.”
Continuïteit, vrijheid en voorspelbaarheid
Door te kiezen voor EGP kies je voor een betrouwbare en puur Nederlandse kennispartij, geeft Honkoop aan. “We hebben sinds kort de ISO 22301-certificering voor businesscontinuïteit. Daarin zijn we uniek in de hele IT-markt. We kijken op alle punten naar wat de continuïteitsrisico’s zijn en hoe we die kunnen beperken.”
Klanten krijgen bij EGP in de eerste plaats vooral veel vrijheid, benadrukt hij. “We denken al vanaf het begin na over een exit-strategie, dus dat het ook ergens anders kan werken. Dat geeft klanten vrijheid, maar onszelf ook. En doordat klanten op elk moment op kunnen stappen, zijn wij extra gemotiveerd om ervoor te zorgen dat ze willen blijven.”
Daarnaast zorgt EGP voor voorspelbaarheid van de kosten. “Je bent bij ons niet meer afhankelijk van een techreus die vooral aan zijn beurswaarde denkt. Onze prijzen zijn veel meer voorspelbaar. Dat kunnen we ook aantonen: zelfs in de periode van extreme inflatie zijn de prijzen over het hele platform heen aan onze kant nooit met meer dan 2,5 procent gestegen. Die voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je als klant van ons kunt werken aan een lange-termijn-relatie met jouw klanten. Eindklanten willen geen doos die hun problemen oplost, ze willen een partij die ervoor zorgt dat er geen problemen komen. Wij bieden een platform dat daarvoor zorgt en zijn daarnaast een leverancier waar je op kunt bouwen. Zo kan jij als businesspartner werken aan de relatie met jouw klanten.”
Registreer met 525 euro korting!
Dit artikel is gepubliceerd in de Gartner special in het kader van Gartner IT Symposium | Xpo 2024. De volledige agenda van het Gartner IT Symposium | Xpo is hier beschikbaar. Via deze webpagina kunt u zich ook registreren voor het symposium. Bespaar 525 euro door gebruik te maken van de code 'DutchIT'.
Door: Johan van Leeuwen