Frank Hoekstra - Enable U: Verminder kwetsbaarheid van systemen
CIO’s willen hun organisatie flexibeler maken, en natuurlijk dat de IT infrastructuur minder kwetsbaar is. In praktijk betekent dit een effectieve integratie van verschillende applicaties en systemen, en vooral een goede omgang met data. Dat is waar Enable U helpt. ‘Eén ding is zeker: het systeem van vandaag is over vier jaar verouderd.”
“Enkele jaren geleden had Gartner het al over ‘composable business’. Dat resoneerde destijds nog niet direct bij veel organisaties, maar wat ons betreft was dat een heel goede voorspelling”, zegt Frank Hoekstra, CEO van Enable U. “Want niet lang daarna, tijdens Covid, bleek bij organisaties de kwetsbaarheid van een infrastructuur die het moeilijk maakte om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Want als de wereld om je heen plotseling verandert, wil je dat je IT flexibel genoeg is om daarop in te spelen.”
‘Wat wij dus zien is dat er steeds meer behoefte is aan die composable enterprise, waarbij je veel meer naar de verschillende componenten gaat kijken. Want pas kan weet je hoe alles met elkaar verbonden is, of integreert met andere systemen en de buitenwereld. Als je alleen op de techniek vertrouwt loop je eigenlijk altijd achter de feiten aan. Want één ding is zeker: de systemen van vandaag zijn over vier jaar verouderd.”
Data
Alles begint met data. “Data vormen je bron, houd daar dus rekening mee. Wij opereren veel binnen de overheid, zowel bij gemeenten en grote landelijke (semi)overheidsinstellingen. Die zijn bezig met initiatieven als common ground, om ervoor te zorgen dat ze vanuit de bron informatie beschikbaar stellen én informatie zoveel mogelijk ophalen bij de bron. Want als je alles overal gaat kopiëren wordt het één grote chaos.”
“Als we kijken naar wat dit betekent voor de bredere vraag van klanten, dan willen ze hulp om ervoor te zorgen dat al die losse componenten op de juiste manier met elkaar samenwerken. Wanneer een proces verandert of er zijn, vanwege wetswijzigingen, nieuwe processen nodig, dan kunnen ze deze snel aanpassen of creëren. Dat maakt hen veel flexibeler en minder kwetsbaar.”
AI
Uiteraard speelt AI hier ook een rol in, al kijkt Hoekstra hier vrij nuchter naar. De impact van AI zal net zo groot zijn als de impact van de cloud, of daarvoor van het internet. De data die nodig is om AI de “leerstof” te bieden die het nodig heeft is overal en nergens en juist dan is een integratiestrategie belangrijker dan ooit. Je wilt niet continue een zoektocht naar de juiste gegevens, die moeten gewoon beschikbaar zijn via allerlei vormen van integraties. Want ook legacy data is belangrijk voor een AI project. AI heeft dus ook invloed op integratietechnologie. Het aantal integraties zal enorm toenemen en we zullen beter in staat zijn om nog complexere koppelingen te realiseren. Zorg dus vooral dat je het goed gebruikt en dat je naar de kansen kijkt, maar natuurlijk ook naar de risico's die daaraan vastzitten.”
Partner voor grote en kleinere organisaties
Met de propositie van Enable U bedienen we in grote lijnen twee soorten gebruikers. “We hebben veel klanten, zoals gemeenten, die vooral bezig zijn met het bedienen van hun burgers of klanten en zelf niet een heel grote IT-afdeling hebben. Ze willen niet langer leunen op eigen kennis om alles zelf te doen en draaien steeds meer in de cloud. Zij zoeken dus vooral partners die hun vraag kunnen vertalen in een dienst met een abonnementsvorm die bij hen past. Voor deze organisaties maken we niet alleen een koppeling, maar zijn ook een partner die de regelgeving begrijpt, weet wat relevante initiatieven zijn en hen in staat stelt om meer regie te voeren.”
“Uiteindelijk gaat het erom wat je met een koppeling doet. Bij de overheid is dat bijvoorbeeld de dienstverlening aan de burger verbeteren, binnen het onderwijs gaat het over een betere informatievoorziening voor studenten, docenten en een efficiëntere administratie. Wij maken de oplossing zo eenvoudig mogelijk en zorgen dat de klant er weinig omkijken naar heeft.”
Toegevoegde waarde
“Want wat er onder de motorkap zit is voor de gebruikers niet belangrijk. Het moet blijven werken, het moet actueel blijven bij alle veranderingen én de abonnementsvorm moet passen bij de bedrijfsvoering. Hoe distribueer je data als je steeds meer te maken hebt met centrale bronnen, waar je vooral informatie in die bron wilt houden in plaats van steeds allemaal kopieën van die bron te hebben? We zien een toenemende vraag naar juist die toegevoegde waarde.”
Grotere klanten, bijvoorbeeld provincies of bedrijven als verzekeraars en telecombedrijven, hebben vaak wel een eigen IT-organisatie. Zij hebben zelf vaak al voor bepaalde oplossingen gekozen die hen helpt met integraties, datadistributie en datamanagement. Zij zoeken een partij die hen kan helpen door juist wel onder de motorkap te kijken, en kan helpen met het beheer.”
Ook duurzaamheid speelt nog steeds een rol, zeker bij de overheid. “Maar eigenlijk is dat nu volkomen vanzelfsprekend. Want wanneer je als organisatie niet aan duurzaamheid doet dan heb je eigenlijk geen toekomst. Dat zie je ook in aanbestedingen. Het is een voorwaarde om daarin mee te gaan, dus kijken we bijvoorbeeld naar de datacenters waar we gebruik van maken. Daar voert Enable U zelf ook actief beleid, bijvoorbeeld om juist openbaar vervoer, fietsplannen en andere zaken te stimuleren. Natuurlijk kijken we ook heel bewust naar onze eigen leveranciers.”
Strategisch
Door alle ontwikkelingen verschuift onze rol als gesprekspartner naar een meer strategisch niveau. “Waar we vroeger veel met de technische mensen spraken over het leggen van de koppeling, hebben we nu meer te maken met de beslissers in de organisatie die gaan over de data en datadistributie. Zodat niet alleen burgers de juiste informatie krijgen maar er ook compleet nieuwe ketens worden gecreëerd en veel nauwer wordt samengewerkt.”
Hij ziet hierin een groot verschil tussen overheid en bedrijfsleven. “Het bedrijfsleven ziet vergelijkbare bedrijven meestal als concurrent, en wil daar zo min mogelijk mee samenwerken en delen. Onderdelen van de overheid concurreren niet met elkaar. Gemeentes werken veel samen, en dat proberen we ook te faciliteren.”
Registreer met 525 euro korting!
Dit artikel is gepubliceerd in de Gartner special in het kader van Gartner IT Symposium | Xpo 2024. De volledige agenda van het Gartner IT Symposium | Xpo is hier beschikbaar. Via deze webpagina kunt u zich ook registreren voor het symposium. Bespaar 525 euro door gebruik te maken van de code 'DutchIT'.