Wouter Hoeffnagel - 27 augustus 2024

Bits of Freedom: Telegram moet zaakjes op orde brengen

Telegram moet haar zaakjes op orde brengen, stelt digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Het reageert daarmee op de arrestatie van oprichter en topman Pavel Doerov in Frankrijk.

Bits of Freedom: Telegram moet zaakjes op orde brengen image

Op 24 augustus is de oprichter van Telegram, Pavel Doerov, aangehouden in Frankrijk in relatie tot een lopend onderzoek naar kindermisbruikmateriaal, drugshandel, fraude en ransomware. Er is nog veel onbekend over de beschuldigingen. Maar volgens digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom staat buiten kijf dat Telegram haar zaakjes op orde moet brengen. "Dat betekent ten eerste gehoor geven aan rechtsgeldige verzoeken om strafbare content offline te halen," benadrukt Evelyn Austin, directeur Bits of Freedom.

'Weigering kan ook impact hebben op andere platformen'

"Maar Europese platformwetgeving vereist ook dat Telegram bereikbaar is voor gebruikers en adequate maatregelen treft om strafbare content en de schade die daaruit voortkomt te tackelen. Als ze dit blijft weigeren brengt ze niet alleen mogelijk mensen in gevaar, maar geeft ze overheden ook meer animo om platformen verplichtingen op te leggen die de privacy en communicatievrijheid van álle gebruikers schenden."

In het bijzonder is Bits of Freedom bezorgd dat Europese landen, waaronder Frankrijk, deze zaak zullen aangrijpen om hun strijd tegen versleuteling kracht bij te zetten. "Het is daarom super belangrijk om twee zaken uit elkaar te trekken: Telegram host strafbare content en moet daar meer aan doen, maar tornen aan de beschikbaarheid van end-to-end versleuteling is niet nodig en ook niet de oplossing."

Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-4 | 21-10 tm 28-10