Gemeenten beter voorbereid op digitale crises dankzij nieuwe handreiking
De VNG heeft een nieuwe handreiking gepubliceerd om gemeenten te helpen zich voor te bereiden op digitale ontwrichting. Deze gids biedt praktische adviezen aan adviseurs crisisbeheersing over hoe zij hun gemeente kunnen wapenen tegen de toenemende dreiging van cyberaanvallen en andere digitale incidenten.
Digitale ontwrichting: een groeiende bedreiging
De steeds grotere afhankelijkheid van digitale systemen maakt onze samenleving kwetsbaar voor digitale ontwrichting. Denk aan de gevolgen van een langdurige storing van het 112-nummer, het uitvallen van verkeerslichten of zelfs de mogelijkheid van sabotage op afstand van kritieke infrastructuur.
Duidelijke rollen en verantwoordelijkheden
Bij een fysieke crisis zoals een brand of overstroming zijn de rollen en verantwoordelijkheden van verschillende partijen over het algemeen duidelijk. Bij digitale incidenten is dat vaak minder het geval. De nieuwe handreiking van de VNG (PDF) schept duidelijkheid over wie wat moet doen in verschillende fasen van een digitale crisis.
Wat biedt de handreiking?
De handreiking biedt gemeenten een stappenplan voor het opstellen van een effectief crisisplan voor digitale incidenten. Het document gaat in op onderwerpen als:
- Risicoanalyse: Het identificeren van potentiële kwetsbaarheden en risico's.
- Samenwerking: Het opzetten van samenwerkingen met andere overheden, bedrijven en hulpdiensten.
- Communicatie: Het effectief communiceren met burgers en andere stakeholders tijdens een crisis.
- Herstel: Het plannen van herstelmaatregelen na een incident.
Waarom is deze handreiking belangrijk?
De toenemende digitalisering van onze samenleving maakt het essentieel dat gemeenten goed voorbereid zijn op digitale crises. Deze handreiking biedt gemeenten de tools en kennis die ze nodig hebben om proactief te handelen en de impact van digitale incidenten te beperken.