Ondernemingsklimaat in Nederland is verslechterd
Het ondernemingsklimaat in Nederland is de afgelopen jaren verslechterd. Waar het klimaat tussen 2013 en 2018 juist verbeterde, was dat daarna niet meer het geval. Met name de laatste twee jaar verslechterde het ondernemingsklimaat.
Dit blijkt uit een rapport van PwC, waarin het een heatmap deelt. Deze verdeelt zestig indicatoren in zes categorieën: 1) Menselijk Kapitaal, 2) Infrastructuur en Fysieke Ruimte, 3) Macro-economie, 4) Fysieke Veiligheid en Bedreigingen, 5) Politiek, Regelgeving, Instituties en Samenleving en 6) Handel, Investeringen en Marktkansen.
Waar gaat het goed en waar kan het beter?
"De waarde van de heatmap zit in het brede perspectief op het ondernemingsklimaat", zegt Barbara Baarsma in een toelichting op de website van PwC. "We kennen allemaal de ranglijstjes waarin Nederland over het algemeen goed scoort. Maar die zijn gebaseerd op een beperkt aantal indicatoren en focussen veelal op de internationale dimensie van het vestigingsklimaat. Onze heatmap laat veel preciezer zien waar het goed gaat en waar het beter kan."
"Het laat zien dat er niet één factor, maar een combinatie van factoren bepalend is voor het ondernemingsklimaat. De regering heeft de ambitie uitgesproken om in de top vijf van ranglijstjes te blijven staan. Deze heatmap maakt duidelijk waar de mogelijkheden tot verbetering zitten. Het geeft bedrijven, politici en beleidsmakers een handvat om de voortgang van het ondernemingsbeleid te monitoren."
Verschillen tussen landen
In het rapport is ook de gemiddelde relatieve score van alle ondernemingsklimaatindicatoren per land in kaart gebracht voor België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Daaruit blijkt dat het ondernemingsklimaat sinds 2021 in alle landen is verslechterd. Wel is in diverse landen is in de afgelopen twee jaar een opleving te zien, terwijl het ondernemingsklimaat in Nederland juist verder is verslechterd.
Het rapport en de heatmap is hier te vinden.